Lassul az olajkereslet növekedése

MTI/Reuters
2013.06.12. 11:32

Rontott a világ idei olajkeresletének növekedésére vonatkozó várakozásán a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

A szervezet szerdán ismertetett legújabb becslése szerint az idén napi 90,6 millió hordó lesz a világ olajkereslete. Ez 0,9 százalékkal (napi 785 ezer hordóval) haladja meg a múlt évit, ugyanakkor napi 80 ezer hordóval kisebb az IEA előző előrejelzésénél.

Az IEA idén eddig negyedszer rontott a világ olajkeresletét jelző prognózisán. Az év elején még azzal számolt, hogy idén napi 90,8 millió hordó lesz a világ olajkereslete.

A párizsi székhelyű szervezet várakozása szerint Kína idei olajkereslete 3,8 százalékkal nő tavalyhoz képest az eddig várt 3,9 százalékos bővülés helyett.

Az olajkínálat alakulásával is foglalkozott szerdán ismertetett jelentésében az IEA. A szervezet adatai szerint az OPEC olajkínálata napi 135 ezer hordóval nőtt, hét hónapja legmagasabb szintre, napi 30,89 millió hordóra emelkedett májusban. A szervezeten belül nőtt Szaúd-Arábia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait termelése, csökkent viszont Iraké, Líbiáé és Nigériáé.

Irán olajexportja májusban napi 1,39 millió hordóra ugrott az áprilisi 835 ezer hordóról részben amiatt, hogy Kína iráni olajimportja napi 370 ezer hordóról napi 715 ezer hordóra emelkedett a múlt hónapban.