A cég, ahol évi hatmilliárdot lehet keresni

2013.06.14. 07:22

A brit üzleti világ történetében először tavaly egy nő, Angela Ahrendts, a Burberry divatház vezérigazgatója kereste a legtöbbet a szigetország cégvezetőinek összehasonlításában. Az 53 éves Ahrendts 16,9 millió fontot (19,9 millió euró) vitt haza, ötmillióval többet, mint a második legtöbbet kereső főnök, írja a Napi Gazdaság (a 19,9 millió euró nagyjából 6 milliárd forintnak felel meg).

A listát a Manifest vezetői tanácsadó cég és a bérezési kérdésekkel foglalkozó MM&K állította össze 350 tőzsdén jegyzett vállalat adatainak feldolgozásával. A három gyermeket nevelő Ahrendts szerény körülmények között élő, hatgyerekes családban nőtt föl az USA Indiana államának egyik kisvárosában. A divat világa mellett azzal kötelezte el magát először, hogy maga varrta ruháit, a legendás ballonkabátjairól és a védjegyévé vált kockás mintáról ismertté vált Burberryt 2006 óta vezeti.

Első lépésként a márka védelmében harcot indított a hamisítványok ellen és alaposan felülvizsgáltatta azoknak a celebeknek a listáját, akik viselhették a legrégebben működő brit divatcég termékeit. A vállalat az elmúlt öt évben 186 százalékkal növelte részvényei értékét, tavaly rekordbevételt és rekordnyereséget könyvelt el és négymilliárd fontot fizetett ki osztalékként befektetőinek.

Ahrendts jövedelmét az dobta meg, hogy a részvényopciós juttatásaiból az elmúlt években felhalmozott papírokból értékesített egy 11,9 millió font értékű csomagot. A 2011−2012-es pénzügyi évben 990 ezer fontos fizetést kapott, amit kétmilliós bónusz egészített ki. Vállalata emellett 255 ezer fonttal járult hozzá nyugdíj-megtakarításához és 387 ezer font juttatásban részesítette, ami főként ruhapénz és lakhatási támogatás volt.

Hiába verte meg azonban a férfiakat a fizetési listán, ez nem jelenti azt, hogy a nők súlya növekedett volna a vállalatok vezetésében. Vele együtt összesen három nő került fel a FTSE−100 indexben szereplő cégek fizetési toplistájára (a másik kettő az Imperial Tobbaco, illetve az easyJet főnöke). A cégek igazgatósági tagjainak kevesebb mint ötöde nő, miközben a kormány a 25 százalékos arány elérését szorgalmazza 2015-re. Ahrendts maga nem híve a kvótának, szerinte a tapasztalat, az üzleti vízió és a vezetői képességek alapján kell összeválogatni a vállalatok vezetőségének tagjait.