Elhunyt Soros György bátyja

MTI/Index
2013.06.16. 09:46

Elhunyt Soros Pál magyar származású üzletember, tengeri szállítási feltaláló és befektető, Soros György üzletember bátyja - közölte szombaton New Yorkban az elhalálozott Péter nevű fia. Soros Pál régóta szenvedett különböző betegségekben, köztük rákban, cukorbetegségben és Parkinson-kórban, 87 éves volt.

A mérnök végzettségű Soros a világ egyik vezető tervezője és fejlesztője volt a tengeri szállítmányokat mozgató és kikötői létesítményeknek. Társaságának, a Soros Associatesnek a világ 91 országában voltak befektetései. Feleségével ösztöndíj-alapítványt hozott létre az Egyesült Államokba bevándorlók és azok gyerekei egyetemi képzésének támogatására (Paul and Daisy Soros Fellowships for New Americans).

Soros Pálnak nem volt könnyű élete: előbb a nácik üldözték, majd orosz fogságba került. A The New York Times szerint testvére árnyékában élt, gyakran úgyis hívták, hogy a "láthatatlan Soros". Schwartz Pál néven született Budapesten, 1926-ban. Apja Schwartz Tivadar ügyvéd, lapkiadó, és az oszták-magyar hadsereg tisztje volt. A háborúig jó élete volt a családnak, sokat jártak síelni Ausztriába, a nyarakat pedig a Dunánál töltötték. Pál jól síelt és teniszezett.

A harmincas évek közepétől, ahogy terjedt az antiszemitizmus Magyarországon, a család Sorosra változtatta a nevét. A háború alatt az apának sikerült hamis papírokat szereznie, mások is rejtegették a családtagokat, védett házban is éltek. A háború után Soros Pál a magyar síválogatott tagja lett, az olimpián egy sérülés miatt nem tudott részt venni. 1948-ban hagyta el az országot, egy rövid ideig Ausztriában élt, majd New Yorkba költözött.

Eközben testvére az Egyesült Királyságba ment és csak 1956-ban költözött az USA-ba. A The New York Times szerint a testvérek komolyan rivalizáltak egymással, mert György meg volt győződve róla, hogy Pál, mivel elsőszülött, több figyelmet kap a szüleiktől. Soros Pál is azt írta visszaemlékezésben, hogy fiatalabb korukban meglehetősen rossz viszonyban voltak.

Amikor azonban már mindketten New York-ban éltek, közelebb kerültek egymáshoz. Ekkoriban Pált sportbalesetek sora érte: egy síbaleset miatt ki kellett venni az egyik veséjét, később az egyik szemét is elvesztette egy golfbalesetben. Nem ez volt az egyetlen tragédia az életében: egyik fiát, Stevent 18 hónapos korában egy játszótéri balesetben vesztette el, lányát, Lindát pedig elgázolták. Két fia van, Peter és Jeffrey, valamint négy unokája.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport