Azt kihagyta Varga, hogy új különadó is jön

Portfolio
2013.06.17. 15:14

Hét százalékos adót vet ki a kormány arra az önkormányzati adósságállományra, amelyet idén vesz át, illetve előtörleszt a kormány - derül ki abból a törvényjavaslatból, amit Varga Mihály nyújtott be a parlamentnek. A nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján nem beszélt erről az új banki sarcról, írja a Portfolio.

Ilyet nem szokás kifelejteni

Értehetelen, hogy egy több tízmilliárdos új adóról egyszerűen elfelejt beszélni a gazdasági miniszter. Amikor a piaci szerpelők a szavahihetőséget és a hitelességet kérik számon a kormányon, akkor az ilyen húzások biztosan nem számítanak jó pontnak.

Korábban arról döntött a kormány, hogy 612 milliárd forintnyi önkormányzati adósságot vállal át az önkormányzatoktól. December 20-ig erre az összegre a bankoknak 7 százalékos adót kell fizetniük. Ez elvileg 43 milliárd forintot jelent.

Hiszen ez az adósság talált pénz

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnökének tavaly október végi véleménye szerint valamilyen preferenciát, köztes megoldást kell kialkudnia az államnak az önkormányzatok hiteleit finanszírozó bankokkal azért cserébe, hogy részben vagy teljes egészében átvállalja a települések adósságait. A 612 milliárd forintnyi adósságról Kósa Lajos úgy fogalmazott, hogy a bankoknak ez "talált pénz".

A törvényjavaslat indoklása szerint a" települési önkormányzatok állam általi átvállalásával a hitelezők kockázati kitettsége jelentősen csökken, ezért indokolt, hogy e kockázat-csökkenés a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások állam részére történő arányos befizetési kötelezettségével párosuljon. Az adósság-átvállalások után fennmaradó települési önkormányzati adósság állam általi átvállalását a hitelezők - befizetési kötelezettség mellett - önként kezdeményezhetik."

A Portfolio szerint az 5000 fő feletti önkormányzatok adósságának átvállalásáról szóló tárgyalások korábbi információk szerint jelenleg is folyamatban vannak (a kisebb települések esetében lezajlottak), így az átvállalásra kerülő állomány pontos nagysága nem ismeretes. Nem tudni ezért azt sem, hogy a 43 milliárdos összeg megfelel-e a valóságnak.

Korábbi sajtóinformációk alapján a kormány erre az adósságra hair cutot alkalmazott volna, vagyis a banki követelésnek csak egy részét vette volna át. A most közölt 7 százalékos banki sarc azt jelentheti, ilyen hair cutra nem kerül sor, bár ha jogilag nem is, közgazdasági értelemben erről van szó.