no

Varga megöli a bankkártyás fizetést?

2013.06.17. 18:44 Módosítva: 2013.06.18. 11:27
Az újabb tranzakciós illetékemelés után a bankok aligha tarthatják meg a bankkártyás fizetés ingyenességét.

A bankok a jövőben várhatóan már nem tartják fenn a kártyás vásárlásnál ma még jellemző ingyenességet - írja az azenpenzem.hu. A szakmai blog szerint a hitelintézetek eddig is brutális mértékben terhelték a fogyasztókra az adóterheket - ez eddig elsősorban az ATM-díjakon, kisebb mértékben pedig az éves kártyadíjakon volt tetten érhető -, és ezen a gyakorlatukon várhatóan a jövőben sem változtatnak.

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett újabb tranzakciósilleték-emelések után a pénzügyi blog szerint nem érdemes a jelenlegi kondíciókat figyelembe véve bankot váltani, ugyanis várhatóan át fog alakulni a piac, és több, eddig díjmentes szolgáltatás is fizetőssé válhat.

A készpénzfelvételnél a tranzakciós illetéket a kétszeresére – vagyis a mostani három ezrelékről hatra – emelik, és megszüntetik a hatezer forintos felső korlátot (kétmillió forint felett most nem emelkedik a sarc, ezután bármeddig nőhet). Az átutalások terhe 0,2 százalékról 0,3 százalékra nő, de itt marad a korlát, így a hárommillió forint felett utalók nem fizetnek hatezernél többet.