A kamatnyereségünk negyede az államé

2013.06.18. 14:57 Módosítva: 2013.06.18. 16:30
Félretett pénzünk kamatának több mint negyedét viszi az állam. Kamatadót már régóta fizetünk, de most augusztustól jön a 6 százalékos EHO is, ráadásul a tranzakciós illeték is nő, amit ki kell fizetnünk, ha elakarjuk költeni pénzünket, írja a penzcentrum.hu.

Ezentúl 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a kamatjövedelem után is. Ha egy évre százezret teszünk félre, akkor egyébként se kapunk nagy összeget (4 500 forint), de ebből 990 forintot fizethetünk is be az államkasszába, 270 forint az új adó. Ha még el is akarjuk költeni a megtakarításunkat, akkor a megnövekedett tranzakciós illeték miatt minimum még 311 forintot fizethetünk - írja a penzcentrum.hu.

 

A kamatadót megúszhatjuk, ha Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) tartjuk a pénzünket. 3 év után 10, 5 év után 0 százalék kamatadót kell fizetnünk így. A jelenlegi törvénytervezetből viszont az is kiderül, hogy az EHO-t ilyenkor is meg kell fizetnünk és természetesen a tranzakciós illetéket sem ússzuk meg.

Emelték a tranzakciós illetéket is

Nagyon drága lett a készpénzfelvétel, hiszen a tranzakciós illeték a a pénzfelvétkor 6 ezrelék lesz. Az elmúlt hónapok tapasztalataiból kiindulva ezt a költséget a legtöbb bank valamilyen formában áthárítja majd az ügyfelekre, így például már 10 ezer forint felvétele is 60 forint adóteherrel jár. Ha ezt csekkben fizetjük be, akkor még további 137 forintot fizet a szolgáltató, amik közvetett formában úgyis mi fogyasztók fizetünk meg valamilyen módon.

Eddig sem volt mindegy, hogy mivel fizetünk, de a készpénzfelvétel drágulásával még inkább érdemes elővenni a bankkártyánkat. Gondoljunk bele, hogy hányszor fizethetjük meg ugyanaz után az összeg után az adót, ha nem figyelünk oda. A teljes bruttó fizetésünk után fizet 3 ezreléket a munkáltatónk (ennyibe kerülnek az utalások). Ha megkaptuk a nettó bérünket, akkor még egyszer fizethetünk 3 vagy 6 ezreléket attól függően, hogy elektronikus úton vagy készpénzben költjük el. De még a sárga csekkbe építve is fizethetünk, ha így rendezzük a havi számláinkat. A legrosszabb esetben tehát akár a pénzünk 1,2 százaléka is tranzakciós illeték lehet, mire sikerül azt elkölteni.