Egyeztetés volt, csak senkit nem érdekelt

2013.06.18. 07:48

Varga Mihály szerint a Bankszövetség jóváhagyta a hétfői váratlan adóemelési bejelentéseket, a Bankszövetség viszont azt mondta az MTI-nek, hogy ez közel sincs így.

Pontosabban: "A kormány által bejelentett adócsomaggal kapcsolatban a hétvégén történt konzultáció, mely megállapodásra nem vezetett" - válaszolta a Bankszövetség. Ők jelenleg vizsgálják a csomag várható hatásait, az átdolgozás lehetséges irányait.

"A hitelintézeti szektor csak olyan adó- és teherstruktúrát tud támogatni, amely biztosítja a magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit" - indokolt a szövetség.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfő délelőtt jelentette be, hogy az államháztartási hiány GDP-hez mérten legfeljebb 3 százalékos szinten tartása érdekében a kormány augusztustól megduplázza a tranzakciós illetéket, emeli a bányajáradékot, a vállalkozások által fizetett távközlési adót. Emellett egészen szokatlan módon 6 százalék egészségügyi hozzájárulást kell majd fizetni a kamatjövedelmekre.

Ez elemzők szerint azért értelmetlen indoklás, mert a hiány enélkül is könnyedén meglenne idén és jövőre is, erre az unió is áldását adta, amikor javasotlák, hogy kerüljünk ki a túlzottdeficit-eljárás alól. Szerintük inkább a választások előtti osztogatásához kívánnak pénzt szedni újabb adóztatással.

Varga ráadásul egyszerűen kihagyta a bejelentések közül azt a 30-40 milliárdos újabb banki különadót, amit az önkormányzatot adóssága alapján fognak kivetni. Ez csak a benyújtott törvénymódosításban szúrták ki a piaci szereplők.

A módosító javaslatokat a kormány hétfőn benyújtotta a parlamentnek. Varga Mihály kedd reggel a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a benyújtott adóintézkedések 110-120 milliárd forintos elvonást jelenthetnek.