Mintagazdaságokat alapítana Orbán Viktor

2013.06.18. 08:14

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) "ebben a formájában vége van", egy új rendszer lép majd életbe és változhat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szerepe is − válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök a Napi Gazdaság kérdésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával kötött stratégiai megállapodás tegnapi aláírása után.

Nagybirtok csak állami lehet

A részleteket ugyanakkor még nem alakították ki, az NFÜ új elnökének kinevezésére pedig már a héten sor kerülhet − tette hozzá Orbán. A kormányfő szerint a földforgalmi törvény érdemben már nem változik a zárószavazás előtt, ezzel lezárul a "Horthy-korszak legnagyobb földügyi vitája". Véleménye szerint a versenyképes kis- és középbirtokok mellett szükség van olyan innovatív, példamutató, illetve közfeladatot − például integráló, termeltető − ellátó nagybirtokokra is, amelyek mintagazdaságként működhetnek majd tovább − jelentette ki a miniszterelnök. Arról, hogy mely birtokokat, és mikor nyilvánít majd mintabirtokká a kormány, egyelőre nem derültek ki részletek, Orbán szerint azonban az állam tulajdonában lesznek majd ezek a földek.

A mintagazdaságokról szóló kijelentés nyílt, hivatalos hadüzenet a társas vállalkozásoknak, de erősen aggályos az is, hogy a kötelező tagság mellett a kamara a tagjai nevében támogatja ezt − mondta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége főtitkára, aki szerint a kormányfő lényegében azt rögzíti, hogy a mintagazdaságok nélkül életképtelen a most életre hívott, kis- és közepes vállalkozásokra épülő agrárium.