Nekimennek a németeknek a francia szocialisták

2013.06.18. 08:07

A francia szocialisták az euró leértékelésével, az állami támogatások uniós korlátozásainak fellazításával és a közös eurózónás kötvények kibocsátásával akarnak kampányolni az egy év múlva esedékes európai parlamenti választásokon, írja a Napi Gazdaság.

Francois Hollande államfő pártja azt javasolja az európai balközép pártoknak, hogy vegyék fel programjukba ezeket a tételeket, annak ellenére, hogy a jobbközép német kormány mindegyiket ellenzi, és nem valószínű, hogy a jelenleg ellenzékben lévő német szociáldemokraták felsorakoznának az elképzelések mögött.

Nem akarják az adósságcsökkentést és a szigort

A javaslattevők azzal indokolják kezdeményezésüket, hogy Európának előnyben kell részesítenie a tagországok együttműködését és lehetőségeiknek megfelelő növekedését a deficit- és adósságcsökkentéssel, illetve az ezzel összefüggő ismétlődő büntetésekkel szemben.

Nem akarom, hogy amikor egy kormány képviselői Brüsszelbe mennek, az legyen a látszat, hogy egy szigorú tanár elé járulnak, aki meg fogja leckéztetni őket − mondta Jacques Delors, az Európai Bizottság egyik korábbi elnöke.