Jön a népesedési csomag

2013.06.19. 15:37

Átfogó népességpolitikai intézkedéscsomagot jelenthet be még a nyáron a kormány - írja a Figyelő holnap megjelenő száma. A lap értesülései szerint a cél az intézkedések célja a születések számának növelése.

A csomag  értelmében rugalmas lesz a gyes és a gyed, kiterjesztik a családi adókedvezményt és a szocpolt, bevezetnék a munkahelyi napköziket. A közelgő választások miatt nem valószínű, hogy a kormány felvállalná, hogy megkurtít egyes, a népesség gyarapodás szempontjából célszerűtlen támogatásokat, de alaphangon így is megoldható a pakk körülbelül 50 milliárd forintból.

A Figyelő kormány közeli forrásai szerint a miniszterelnök addig óvakodik bármiféle nagyobb költségvetési kiadást igénylő program bejelentésétől, amíg nem válik biztossá, hogy kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Így augusztus 20. utánra eshet a program bejelentése. A lap szerint elképzelhető, hogy a hétfői Varga-csomag részben erre a programra keres forrásokat.

A lap úgy értesült, hogy egy óvatosabb és egy nagyvonalúbb változat elkészítésén dolgoznak a kormánypárti frakciók. A program részleteit a nyár folyamán dolgozhatják ki annak érdekében, hogy őszre törvényerőre emelkedhessenek az intézkedések.

Az is elképzelhető, hogy külön törvényt, egy úgynevezett népesedési törvényt alkot az országgyűlés. Mivel nem szerepel az Alaptörvényben, nem lesz kétharmados. A Figyelő úgy értesült, hogy szó van például a terhességi gyermekágyi segély nagy összegű emeléséről.

Vita egyelőre arról van, hogy az első vagy a második gyermek után adjon az állam jelentős összeget. A jelenlegi szintet a minimálbér kétszeresére vagy a nemzetgazdasági bruttó átlagbérre emelnék. Ez nagyjából 200 – 220 ezer forintot jelentene.

Cséfalvay Zoltán államtitkár egy osztrák napilapnak azt mondta, a kormánynak nem áll szándékában "választási ajándékokat" osztogatni, mert úgy látja, hogy a nehezen elért költségvetési stabilitást a jövőben is fenn kell tartani.

"Éppen elég teher volt az egész lakosság számára, hogy elérjük a stabilitást, hiszen Magyarország végül is az elmúlt száz év legnagyobb gazdasági válsága közepette három százalék alá szorította a költségvetési hiányt" - fogalmazott a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Wirtschaftsblattnak adott interjúban. Cséfalvay Zoltán úgy vélekedett, korábbi választási években képződött deficitek sokat ártottak a tartós gazdasági fejlődésnek. "Tanultunk a történelemből. A végre elért stabilitást fenn kell tartani a jövőben is" - tette hozzá.