Megint zuhan a forint

2013.06.20. 11:00

A délelőtti órákban az euró/forint-árfolyam 299-es szint fölé emelkedett. A gyengülés elsősorban nemzetközi hatásokkal, ezen belül is az amerikai jegybankelnök, Ben Bernanke megszólalásával magyarázható

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed elnökének szerda esti nyilatkozata rontotta el a hangulatot. Bernanke jelezte, hogy lassan csökkenhet a Fed-kötvényvásárlási programjának mérete. Jelenleg a Fed havi 85 milliárd dollárért vásárol állampapírokat és egyéb kötvényeket, és hasonló programot futtat a brit és a japán jegybank is.

    Az eszközvásárlási programoknak köszönhetően a piacokon forgó pénzmennyiség mesterségesen nagy, ami emelkedő részvényárakban, gyengülő dollárban, és csökkenő állampapírpiaci hozamokban csapódik le az egész világon. Ha a Fed a program méreteit csökkenti, azzal a többletpénz mennyisége csökken, ráadásul Bernanke jelzése szerint 2014 közepén az egész kötvényvásárlási program leállhat. Ez ugyan nem jelenti az eddig kinyomtatott pénzmennyiség visszaszívását, csak a hónapról-hónapra történő pénzmennyiség bővülésének leállását.

    Ez a hatás a fentebb vázolt folyamatok ellenkezőjét eredményezi: a dolog az állampapírhozamok emelkedésével, erősödő dollárral és gyengülő feltörekvő devizaárfolyamokkal jár, ennek látjuk most a piacon az első jeleit.