223 ezer milliárd USD a világ adóssága

2013.06.21. 07:34 Módosítva: 2013.06.21. 09:25

Az ING idén májusi, feltörekvő piacokról szóló kutatásából az derül ki, hogy nem csak a fejlett országokra jellemzőek a hatalmas adóssághegyek: valójában a feltörekvő piacok is bőven el vannak adósodva. Az adósság azonban nem ördögtől való, és úgy néz ki együtt is jár a jövedelemnövekedéssel.

A világ adóssága az ING adatai szerint a világ GDP-jének 313 százalékát tette ki 2012-ben, és a teljes adósság 30 százaléka volt a feltörekvő piacoké.

 

A világ adósságának legnagyobb részét a háztartások és a vállalatok hitelei teszik ki, ezt követi a pénzügyi szektor adóssága, és csak a legkisebb részt képezi az államadósság.

 

A kutatás azt sugallja, hogy az eladósodottság mértéke növekszik, ahogy az országok jövedelme nő. Ez azért van így, mert amennyiben a hitelek többségét hasznos befektetésekre költik, és a hitelfelvevő kockázatának felméréséhez eléggé átlátható a rendszer, a hitelfinanszírozás lehetőséget teremt a gazdasági stabilitás megteremtéséhez és a feltörekvő piacok pénzügyi integrációjához.
 
Az adósság akkor válhat problémává, amikor a hitelezés hirtelen felpörög egy szektorban. Ez könnyen azt eredményezheti, hogy nem jól mérik fel a hitelekkel járó kockázatokat, ami akkor látszik meg, amikor végül elzárják a hitelcsapokat.