Távozik a PSZÁF három vezetője

2013.06.24. 11:24 Módosítva: 2013.06.24. 11:52

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) két alelnöke, Sáray Éva és Balogh László, valamint Nadrai Géza, a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnöke benyújtotta lemondását - közölte a felügyelet. Szász Károly, a szervezet elnöke június 21-ei hatállyal elfogadta a vezetők lemondását és hétfőn írásban tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Szász június 24-ei hatállyal Gázmár Zoárdot, a Felügyeleti igazgatóság eddigi ügyvezető igazgatóját nevezte ki alelnökké, aki a pszáf elnökének távollétében ellátja az elnök általános helyettesítési feladatait is.

Az MNB-PSZÁF-összevonás árnyékában

Elképzelhető, hogy a távozások összefüggésben állnak azzal, hogy a pénzügyi felügyelet októbertől beolvad a nemzeti bankba. Varga Mihály néhány hete az MNB-PSZÁF-összevonást azzal indolkolta, hogy a cél a pénzügyi felügyeleti rendszer megújítása, azzal, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenységet, illetve a pénz-, tőke- és biztosítási piac felügyeletével kapcsolatos funkciókat a jövőben a jegybank látja el. A nemzeti bank így egyszerre lesz felelős a mikro- és makrogazdaság stabilitásáért, és támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását, a kormány gazdaságpolitikáját az árstabilitás kockáztatása nélkül.

Múlt héten az is nagy port vert fel, hogy Szász Károly pénzügyi felügyeleti elnök Kúriának írt levele, amelyben államcsődöt vizionált a devizahitelesek tömeges, bankok ellen nyert perei esetén. Mint megírtuk, volt, aki egyenesen arra gyanakodott, hogy a PSZÁF-elnök szervezetének MNB-alá szervezését bosszulta meg meglepő szavaival, tudatosan szivárogtatta ki a levelet, szembe helyezkedve ezzel a kormánnyal.

Egy másik, Szászt jól ismerő forrásunk szerint azonban ez szinte kizárt, az összevonást alapvetően a PSZÁF-on belül sem tartják rossznak, és noha a megvalósítással vannak problémák - például várhatóan kevesebb fizetést kapnak majd az új szervezetben a régi PSZÁF-dolgozók – a levél nyilvánosságra kerülésének nincs köze a két szervezet összevonásához.