Újabb nagyberuházást nyert a Közgép

2013.06.27. 08:21

Az M85-ös főút Győr és Csorna közti, új nyomvonalú szakaszának építése kapcsán három közbeszerzésen hirdetett a közelmúltban eredményt a NIF, nettó 57 milliárd forintért. A legnagyobb munka a Közgép konzorciumának jutott. A döntések előtt a kormány több mint 50 százalékkal megemelte a projektek támogatási összegét - írja a Napi Gazdaság.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. eredményt hirdetett a 85-ös főút Csornát elkerülő szakaszának első ütemére, mintegy 12,5 kilométer kivitelezésére kiírt közbeszerzésén. Az eljárást három ajánlattevő közül a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. és a Magyar Aszfalt Kft. alkotta MK Csorna Konzorcium nyerte meg, nettó 29,988 milliárd forintért - míg a szerződés eredetileg becsült értéke nettó 17,5 milliárd forint volt. A munkára pályázott még a francia hátterű Colas Hungária Zrt. és a Colas Út Zrt. közösen, valamint az SDD Konzorcium, amelyet a prágai székhelyű Subterra a.s., a pozsonyi Dobrastav a.s. és a lábatlani Dömper Kft. alkotott - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (Tenders Electronic Daily). Az építés 2015 nyarára fejeződik be.

A Colas azonban nem maradt munka nélkül, ugyanis megnyerte az M85-ös Győr és Csorna közötti, új nyomvonalú gyorsforgalmi út másik két, közelmúltban lezárult közbeszerzését. A Győr és Enese közti 6,8 kilométeres szakaszt a Colas Út Zrt. és a Colas Hungária Zrt. alkotta CC M85 I. Konzorcium építheti meg nettó 11,488 milliárd forintért - a szerződés értékét előzetesen, a közbeszerzés decemberi kiírásakor még nettó 8,055 milliárd forintra becsülte a NIF. A kivitelezés befejezési határideje 2015. május vége. A Colas Út Zrt. építheti meg a 7 kilométeres, Enesét Csornával összekötő szakaszt is, nettó 15,6 milliárd forintért - ennek becsült értéke szintén nettó 8,055 milliárd forint volt. A munkák júliusban kezdődnek és 2015 nyarán zárulnak - mondta korábban Loppert Dániel, a NIF kommunikációs vezetője az MTI-nek.

A tavaly december végén kiírt három közbeszerzésen azt követően hirdetett eredményt májusban a NIF, hogy a kormány április 23-án egyik határozatával jelentősen, bruttó 33 milliárd forinttal megemelte az uniós támogatással, a Közlekedés operatív program keretében megvalósuló kiemelt projektek támogatási összegét, amelyben a tervezés és a kivitelezés is benne van. A Csorna elkerülő szakaszét bruttó 25,1-ről 44,9 milliárd forintra, az Enese-Csorna szakaszét bruttó 13,8-ról 23,7 milliárdra, a Győr-Enese szakasz kivitelezési keretét pedig bruttó 13,8-ról 17,3 milliárd forintra növelték.