Demján-tiltakozás Orbánnál a takarékok miatt

2013.06.28. 22:27 Módosítva: 2013.06.29. 11:08

A takarékszövetkezeti integrációról szóló törvény csütörtöki elfogadása előtti napon Demján Sándor vállalkozó, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben tiltkozott a törvény és annak előkészítése miatt, írja az Origo.

A levélben Demján úgy érvel a szerinte titokban, minden érdemi egyeztetés nélkül elfogadott jogszabály ellen, hogy mindaz, ami a törvényben benne van ellentétes azzal, amit Orbán korábban kívánatosnak tartott a takarékszövetkezetekről. Szerinte elfogadhatatlan, hogy „a Takarékbankban meglévő tulajdoni arányokat egyoldalú beavatkozással megváltoztatják, a takarékszövetkezetek többségi pozícióját megszüntetik, és hogy a szövetkezetek a jövőbeni kisebbségi tulajdonukkal sem élhetnek szabadon, mivel a közgyűlésen csak igennel szavazhatnak". Ellenkező esetben el kell adniuk a részesedésüket az MFB-nek.

Demján szerint a törvényjavaslat „sérti az alkotmányt, a magántulajdon védelmét, a vállalkozás szabadságát és a tisztességes verseny feltételeit".