Így változik az életünk júliustól

Portfolio
2013.07.01. 07:23
Jönnek a nemzeti dohányboltok, életbe lép az elektronikus útdíj és a dupla juttatás tilalma is. Olcsóbb lesz a kéményseprés, víz, csatornadíj és szemétszállítás. Változik az önkormányzatok élete, itt az új Ptk. és Btk., változnak a közbeszerzés szabályai.

Jönnek a nemzeti dohányboltok

Az első időszakban még kevésbé tűnik majd fel, néhány hét múlva viszont már tényleg csak nemzeti trafikban vehetünk majd cigarettát. A régi megszokott márkák várhatóan nem tűnnek el, de feltűnhet néhány kevésbé ismert, és drágább lesz majd minden. A korábbi 40-42 ezer helyett legfeljebb 5300 helyen juthatunk majd dohányhoz. Azokon a településeken, ahol nem volt eredménye a trafikpályázatnak, mozgóárusítással oldják meg az ellátást. Részletesen ebben a cikkünkben olvashat az új szabályokról.

Itt az útdíj

Mától hatályos az e-útdíj. A mezei személyautósoknak nem kell új fizetési kötelezettségtől félniük, de a fuvarozóknak annál inkább. A rendelet a különböző kategoriákba tartozó, 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek pontos kilóméterenkénti tarifáit rögzíti az úttípusok függvényében. Egy átlagos fuvar költsége 14 ezer forint körül alakulhat, amit át fognak hárítani – de néhány fuvarozó kedvezményt kap. Egyelőre nehéz megbecsülni, de fura lenne, ha az útdíj hatása nem jelenne meg a sok szállítást igénylő termékek árában, kis mértékben az inflációt is növelheti.

Az úthasználat bruttó díja (Ft / km)  

 Környezetvéd. kategória  J2 díjkategória  J3 díjkategória  J4 díjkategória
 Gyorsforg.  Főút  Gyorsforg.  Főút  Gyorsforg.  Főút
 A (≥ EURO III.) 42,42 18,05 59,52 31,24 86,70 54,08
 B (EURO II.) 49,90 21,23 70,02 36,75 108,38 67,60
 C (EURO I.) 57,39 24,41 80,52 42,26 130,06 81,12

Nincs nyugdíj és fizetés egyszerre

Még Matolcsy György jelentette be miniszterként, hogy július elsején elindul a NAV-hoz bekötött online pénztárgépes rendszer, ahogyan azt is, hogy júliustól nem járhat egyszerre nyugdíj és fizetés az állami szférában, a dolgozóknak választaniuk kell. Ezek közül végül csak az utóbbi lép életbe valóban júliusban. Az év elejétől már nem vehető státusba 62 éven felüli közalkalmazott vagy köztisztviselő, július 1-jétől el kell küldeni azokat, akik nyugdíjat is felvesznek. A rendelkezés nem vonatkozik az egészségügyi dolgozókra, továbbfoglalkoztatási kérelmet adhattak be azok, akiknek nélkülözhetetlennek találták a munkáját.

Júliusi rezsicsökkentés

A mai naptól éles a rezsicsökkentés következő fejezete, olcsóbb lesz a szippantás, kéményseprés, víz, csatorna, PB-gáz és a szemétszállítás is. Olcsóbb lesz a telefonálás is az EU-n belül, a mobilnetezés pedig harmadával lesz olcsóbb. A hívások ára 15 százalékkal, a fogadott hívásoké 10 százalékkal, az SMS-küldéseké 8,2 százalékkal csökken az unión belül.

Roamingtarifa (eurócent)
A jelenlegi és az új kiskereskedelmi árak felső határai (áfa nélkül)      
  2012. július 1-jétől 2013. július 1-jétől 2014. július 1-jétől
Adatforgalom (megabájtonként) 70 45 20
Kezdeményezett hanghívások (percenként) 29 24 19
Fogadott hanghívások (percenként) 8 7 5
Sms-forgalom (sms-enként) 9 cent 8 cent 6 cent
A jelenlegi és az új nagykereskedelmi − a szolgáltatók által egymásnak felszámított − árak felső határai (áfa nélkül)      
  2012. július 1-jétől 2013. július 1-jétől 2014. július 1-jétől
Adatforgalom (megabájtonként) 25 15 5
Hívásforgalom (percenként) 14 10 5
Sms-forgalom (sms-enként) 3 2 2
 Forrás: EU, Napi Gazdaság

Kisebb változás, hogy július 1-jétől már a SZÉP-kártya mindhárom zsebéből lehet gyógyfürdő- és strandbelépőt fizetni.

Változik a közbeszerzés

Megint változnak a közbeszerzési szabályok. Az úgynevezett háromajánlatos eljárások elindításához nem kell nyilvános közzététel. A nemzeti eljárásrendben a háromajánlatos beszerzések lebonyolításakor az ajánlatkérőnek nem kell nyilvánosan közbeszerzési hirdetményt közzétennie. Bizonyos összeghatár alatt elég három, tetszés szerinti ajánlattevőnek felhívást küldeni.

Ezentúl nem kell majd közbeszerzés nemzeti eljárásrendben a postai szolgáltató beszerzéseire, a hitel és pénzkölcsön, valamint a pénzforgalmi szolgáltatás beszerzésére, továbbá a kulturális javak körébe tartozó tárgyak vételére és a rájuk vonatkozó egyéb jogok megszerzésére.

Ha van adó, csak akkor jöhet az adósság

Júliusban lép hatályba az az új szabály is, miszerint a települések kizárólag akkor köthetnek olyan ügyletet, amelyből adósságuk keletkezik, ha vagy az iparűzési adót, vagy vagyoni adót, vagy kommunális adót bevezetett a településen.

Új Btk. és Ptk.

Életbe lép az új büntető törvénykönyv is, jóval keményebbek lesznek a szabályok az ittas vezetéssel és a droghasználattal szemben, és korábban nem létező bűncselekmény kategóriák is megjelennek. Ilyen például a színlelt gazdasági tevékenységgel elkövetett gazdasági csalás. Bűncselekmény lesz a gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, és a termőföld jogellenes megszerzése is.

A Ptk. is változik. A tartozást például ezentúl főszabályként 30 napon belül kell teljesíteni. Gazdálkodó szervezetek között a fizetési határidő ennél lehet több is, de nem haladhatja meg a 60 napot. A Ptk. módosítása miatt a pénztartozások után járó késedelmi kamat számításának módja is több ponton változik.