Kilakoltatás: ami eddig volt, még semmi

2013.07.01. 07:44

Az árverezési kvóta 70-80 százalékát használták ki eddig a pénzügyi szolgáltatók, és eddig az érintett 115 ezer lakásból mindössze valamivel több mint húszezret jelöltek ki eladásra. Pedig csak a bankoknál 900 milliárd forintnyi olyan jelzáloghitel van, amelynek megtérülésére kevés az esély, írta a Világgazdaság.

A PSZÁF honlapján lévő statisztika szerint 2013 második negyedévéig összesen 20912 lakást és házat jelöltek árverésre a piaci szereplők, ami az érintett 115 ezer lakás nem egészen egyötöde. A legtöbb, árverezésre kijelölt ingatlant Budapesten és Pest megyében tartják nyilván, itt már eddig több mint 5500 lakás esett bele az értékesítendő körbe. Persze az alacsony arányban a kvótarendszer is szerepet játszik: ennek lényege, hogy az érintett ingatlanok száma alapján meghatározzák, hogy negyedévente hány lakást lehet eladni. Ennek az eljárásnak az a célja, hogy a bedőlt hitelekkel érintett lakások ne egyszerre szabaduljanak rá a piacra, hiszen az árcsökkenéshez, illetve túlkínálathoz vezetne, amely sem a pénzügyi szolgáltatóknak, sem a lakosságnak nem áll érdekében.

Ugyanakkor a bankok a számukra meghatározott kvótát sem használják ki: a PSZÁF adatai szerint a 2011 vége óta eltelt hét negyedévben 68 és 84 százalék között motgott a kihasználtság, amely negyedévente általában 2-3 ezer ingatlan kényszerértékesítését jelentette.