Bízott a kormányígéretben, megbüntették

2013.07.02. 16:44
Megbüntettek egy termelőt, aki a kormány által biztosított mentességgel élve útdíj nélkül szeretett volna repcét szállítani. Kiderült, hogy a részleteket a szabály érvénybe lépése előtt egy nappal hirdette ki a kormány, ráadásul nem is azokat, amiket korábban törvényben is vállaltak.

Máris megbüntettek egy repcét szállító termelőt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az útdíj miatt, pedig a kormány törvényben ígérte meg, hogy a mezőgazdasági termelőknek nem kell útdíjat fizetniük.

Az e-útdíj ugyanis újabb jelentős költségnövekedést terhet jelent a mezőgazdasági termelők, valamint az élelmiszeripari vállalkozók számára. Ez azért különösen lényeges, mert a mezőgazdasági termékek szállításigényesek, nagytérfogatúak, súlyuk, valamint viszonylagosan alacsony áraik következtében az útdíj az önköltségüket nagy arányban, akár 5 százalékkal is növeli, állítja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

A mezőgazdasági termelők ezért a VM egyetértésével módosító javaslatot nyújtottak be az útdíj törvényalkotási folyamata során a mezőgazdasági szállítások részleges mentességéről, amit el is fogadtak. Ebben bizonyos élőállatok és termények szállítása alóli időszakos, a betakarítás alatti útdíjfelmentését ígérte nekik a kormány.

A probléma az lett, hogy a kormány csak egy nappal a rendszer bevezetése előtt döntött a mentesség részletes szabályozásáról, így értelmezési és felkészülési lehetőséget sem adott az érintetteknek az alkalmazkodásra.A kormány rendelete július másodikátától hatályos, vagyis a termelők legkorábban kedden tudtak a települési jegyzőjükhöz fordulni, és ott is három napba telik az igazolvány kiállítása, amely mentesíti őket.

Másrészt pedig a korábbi ígérettel szemben sokkal szűkebben szabták meg mentességet. Mentességet csak az a termelő kaphat, aki főállásúként végzi ezt a feladatot, és éves árbevétele legalább fele származik a felsorolt tevékenységekből. Aki beleesik ebbe a körbe, az is csak a betakarítási időszakban, legfeljebb 30 napig használhatja ingyen az utakat, és csak a termőföld-tanya-telephely közti útszakaszon. A kormány rendelete július másodikátától hatályos, vagyis a termelők legkorábban kedden tudtak a települési jegyzőjükhöz fordulni, és ott is három napba telik az igazolvány kiállítása, amely mentesíti őket

Elég sok termék kimaradt

A megkésett szabályozáson túlmenően csalódást okozott az, hogy kimaradt az élőállatok, gyümölcsök, szőlő, cukorrépa, burgonya, silókukorica, szálastakarmányok, szalmák és egyéb növényi termékek, tej és tojás szállításainak díjmentessége.

Ez a szűkítés alkotmányossági aggályokat is felvet, mert a termelők joggal várták, hogy a Kormány teljes körűen végrehajtja az Országgyűlés által alkotott törvény rendelkezéseit, amely szerint a mezőgazdasági termények betakarítása idejére a növénytermesztésre, valamint az élőállatok szállítására kiterjedően szabályozza a mentességet, sorolja a MOSZ a panaszait. Szerintük az egész rendeleten látszik, hogy összecsapott, előkészítetlen.