Mercedesszel gurulunk a rekordexport felé

2013.07.02. 11:14
Áprilisban több, mint tíz százalékkal hasított a magyar export, főleg az autóiparnak köszönhetően. Nagyon magas, 717 millió euró volt a külkereskedelmi többlet.

Magyarország kivitele 13,7, behozatala pedig 10,5 százalékkal emelkedett áprilisban éves összehasonlításban, forintban számolva. Ez jó jel a nyári statisztikák közzététele előtt, ugyanis május és június külkereskedelmi szempontból a legkezdvezőbb hónapok.

 

Idén egyébként is jól állunk eddig – persze van honnan javulni. Az év első négy hónapjában összesen 738 milliárd forint (2,5 milliárd euró) jött be az országba a külkereskedelmi többlet eredményeképpen; ebből 213 milliárd forint volt az áprilisi többlet. Az export az év első harmadában 3,1, az import pedig 2,7 százalékkal bővült.

A legnagyobb hajtóerő az autóipar, amely az első négy hónapban 890 milliárd forintnyi exportjövedelmet hozott Magyarországnak (ez több, mint 16 százalékos növekedés). A különféle elektronikai eszközök terén viszont még mindig nagy a visszaesés (igaz, ennek hatása idővel mérséklődni fog).

A mezőgazdaság viszont egyelőre elvesz a többletből: a meghatározó gabonaexport nem éri el az egy évvel korábbi szint kétharmadát – de legalább a többi kategoria (hús, tejtermék, tojás, zöldég, gyümölcs) exportja dinamikusan nőtt. A feldolgozott termékek kivitele javult, annak dacára, hogy a csoport nagyját kitevő gyógyszerexport csak visszafogottan bővült.