Fidesz: Listázza a munkavállalóit az Elmű

2013.07.03. 16:41

Az adatvédelmi hatósághoz fordul a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője, mert tudomása szerint az Elmű listázza egyes dolgozóit.

Megnézhetik, ki "a mi emberünk"

Németh Szilárd szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az Elműnél - amely korábban "a leggyorsabban és a legnagyobb erővel feküdt keresztbe" a rezsicsökkentésnek - egy belső utasítás alapján listázzák azokat a munkavállalókat, akik mandátumot szereztek például önkormányzati testületekben.

Az ő adataikat összegyűjtik, és eljuttatják a többségi tulajdonos RWE németországi központjába - fejtette ki a kormánypárti képviselő, aki nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy mi lehet mindennek a célja. Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy esetleg tesznek-e pozitív vagy negatív jeleket is a listákhoz arra utalva, hogy ki "a mi emberünk" és ki nem. Németh Szilárd a történteket elképesztőnek tartja, ezért az adatvédelmi hatósághoz fordul, azt tudakolva, hogy mindezt megteheti-e a cég, és ha igen, milyen jogszabály alapján.

Árnyékra vetődtek

Megkérdeztük az Elműt, ahol teljesen értetlenül álltak a kijelentés előtt. Boross Norbert kommunikációs igazgató elmondta, hogy a cégcsoportban a munkáján kívül bárki olyan társadalmi elfoglaltságot választhat magának, amilyet csak akar. Így érthetően soha nem készült semmiféle lista senki pártállásáról, vallásáról vagy egyéb hasonlóról.

Szerintük azt érthette félre Németh Szilárd, hogy a munkavállalóknak be kell jelenteniük az egyéb állásaikat. Erre elsősorban az összeférhetetlenség miatt van szükség, például hogy ne lehessen valaki egyszerre beszerző és beszállító is. Emellett munkajogi szempontok miatt értesíteni kell a céget bizonyos oktatási tevékenységekről vagy önkormányzati szerepvállalásról is, miután ezek után extra szabadság jár, amit a vállalatnak kötelessége nyilvántartania.