Ősztől fog igazán fájni a Varga-csomag

2013.07.03. 12:22
Három bank már rögtön átterhelte az ügyfelekre a megemelt tranzakciós adót, azonban a 60 napos előre tájékoztatási kötelezettség miatt ezt ők csak nyár végétől fogják a pénztárcájukon is érezni. Valószínűleg

A Budapest Bank és az MKB Bank mellett a Volksbank sem késlekedett, így újabb szereplővel bővül azoknak a bankoknak a köre, amelyek a megemelt tranzakciós adó áthárítása mellett döntöttek, írja a Bankmonitor. Miután a bankoknak 60 nappal előre kell tájékoztatni az ügyfeleiket a díjak változásáról, egyre inkább lehet tudni, hogy mire számíthatunk.

Mindez nem igazán kellene senki sem meglepjen, a szakmabeliek többsége szerint a bankok az utalásokra és a készpénzfelvételi díjaknál nagy valószínűséggel a teljes tranzakciós illeték emelkedést áthárítják, a kérdés az, hogy a bankkártyás és a hitelkártyás vásárlás továbbra is ingyenes marad-e mondta korábban Gergely Péter, a bankráció.hu szakértője.

Előre tudhatták

Az MKB Bank mindenkit megelőzve még múlt hét hétfőn tájékoztatott arról, hogy a tranzakciós illeték augusztus elsejétől történő változtatásai miatt már augusztus 28-ától emelt összeget terhel az ügyfelekre. Érdkes, hogy az illeték módosítására irányuló javaslatot csak csütörtökön fogadta el az Országgyűlés, amely értelmében a korábbi 0,2 illetve 0,3 százalékos tranzakciós adókat (előbbi például az átutalásokra, utóbbi a készpénzfelvételre) 0,3 és 0,6 százalékosra módosítják.

vatozas a dijakban
Fotó: bankmonitor.hu

A korábbi 6 ezer forintos maximum is csak az átutalások esetében maradt meg, a készpénzfelvételnél eltörlésre került. Az MKB Bank elmondta, hogy csak olyan módosításokat hajt végre, amelyeket a későbbiekben elfogadandó jogszabály indokolttá tesz, és ezeket is a megújult jogszabály hatálybalépésétől érvényesíti. Ezért meglepő a hatályba lépésre váró hirdetmény az illeték tekintetében a maximumokról nem rendelkezik.

A Budapest Bank sem sokat késlekedett az áthárítással, ott szintén augusztus 28-ától kezdik el alkalmazni a magasabb illetéket. Náluk legalább nem törlik el a maximumot, és ennek apropóján az egyéb díjtételeket nem mdosították. A Volksbanknál szeptember 2-ától jön a magasabb illeték.

Hozzá kell tenni, hogy a rohamtempójú törvényalkotás és a 60 napos kötelőző puffer miatt egy hónapnyi veszteséget még a leggyorsabb bankok is kénytelenek lesznek lenyelni a tranzakciós adó emeléséből adódóan. A Bankmonitor szerint az adóemelést a legtöbb bank át fogja hárítani.