Nyugdíjcsökkentést akarnak az aktívak

2013.07.10. 07:56 Módosítva: 2013.07.10. 07:56

A leendő nyugdíjasok 70 százaléka még mindig az állam kötelességének tartja, hogy gondoskodjék az időskori ellátásról is, ám egyre többen vélekednek úgy, hogy nyugdíjuk előteremtésében aktívabb szerepet kell vállalniuk − állapítja meg az a Napi Gazdaság által idézett kutatás, amelyet 12 országban végeztek el az Aegon megbízásából.

A megkérdezettek 17 százalékának még mindig az állami járulékok befizetése jelenti az első számú, további 10 százaléknak pedig a második legfontosabb nyugdíjcélú megtakarítást. A megkérdezettek 43 százaléka még mindig úgy gondolja, hogy semmi rossz nincs abban, ha valaki az állami ellátásra alapozza a majdani nyugdíjas éveit: ezzel együtt azoknak az aránya, akik így gondolkodnak, fokozatosan csökken, főleg azokban az országokban, ahol a nyugdíjreformmal kapcsolatosan már komolyabb erőfeszítések történtek. Például a tavalyi felmérés során Franciaországban még 51 százalék nyilatkozott úgy, hogy semmi gond nincs az állami ellátásra építéssel, addig erre az évre ennek a csoportnak az aránya 32 százalékra mérséklődött.

Aki dolgozik, az szigorúbb

Az aktív lakosság 68 százaléka szerint a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és a kormánynak is aktív, kiegyensúlyozott szerepet kell játszaniuk a nyugdíj előteremtésében, s enyhe többség szerint az adók emelése és a járadékok csökkentése is szükséges a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához. A válaszadók 44 százaléka szerint a korhatár emelése már nem megoldás, hiszen "már így is éppen elég hosszú időn keresztül kell dolgozni" − ezt a véleményt a magyar lakosság kétharmada osztja.

A megkérdezetteknek mindössze 22 százaléka számolt be arról, hogy éves rendszerességgel a nyugdíjtervezést segítő háttéranyagot készít a munkáltatója − ennek aránya Magyarországon a legalacsonyabb, mindössze 4 százalékos. Pedig a válaszadók 88 százaléka szívesen venné, ha kapna segítséget a tervezéshez a munkaadójától.