Újabb juttatásokat kap Kövér őrsége

2013.07.11. 14:12
Kibővítenék a január 1-jével felállított Országgyűlési Őrség állományának tagjait megillető kedvezmények körét. Az alaptörvénybe is beleírt őrség felállítására több mint kétmilliárd forintot költenek.

Újabb kedvezményeket biztosítana egy belügyminisztériumi rendelettervezet a parlament elnöke, Kövér László kezdeményezésére felállított és a személyi védelmét is ellátó Országgyűlési Őrségnek. A jelenleg 339 fő hivatalos állományú és 10 köztisztviselőből álló őrség kialakítására a 2013-as költségvetésben 2,1 milliárd forintot különítettek el. Önálló költségvetési szervként működik, a létrehozását és létezését még az Alaptörvényben is rögzítették.

Az Országgyűlési Őrség hivatásos állományát érintő gazdasági tárgyú szabályokról szóló rendelet módosítása még csak tervezet, amely hangsúlyozza, hogy nem tükrözi a minisztérium álláspontját, ám az anyagot közzétették a kormany.hu portálon, és július 22-ig lehet a nyilvánosságnak véleményeznie.

Az őrség tagja jogosult lenne a fogászati ellátás költségeinek - a társadalombiztosítási jogviszony alapján meg nem térülő részének - megtérítésére. Ehhez igazolni kell, hogy a megelőző egy éven belül volt fogászati szűrővizsgálaton. A költségtérítés a fogászati költség 75 százaléka, de évente legfeljebb az illetményalap 150 százalékának megfelelő összeg lehet. A támogatás a nyugállományba helyezett őrségtagnak is járna figyelembe véve a szociális helyzetét.

A testület tagja továbbá jogosult lenne a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges, látásjavító szemüveg és kontaktlencse készítésével kapcsolatos költségtérítésre is. A látásjavító szemüveghez évente legfeljebb az illetményalap 30 százalékának megfelelő összeg téríthető meg, míg az éleslátást biztosító szemüveghez térítik a szemüveglencse, a becsiszolás, a felületkezelés és az optikai szolgáltatások teljes árát, de legfeljebb az illetményalapnak megfelelő összeget, valamint a szemüvegkeret árából az illetményalap 10 százalékának megfelelő összeget. A látásjavító szemüveg és kontaktlencse költségtérítését - a szociális helyzetre tekintettel - a nyugállományúak is kérhetik.

Az Országgyűlési Őrség tagjai a vonatkozó rendelet szerint jogosultak az illetményükön felül:

  • különböző pótlékokra: nyelvi, a fegyveres erőktől hozott címekkel járó pótlékokra, veszélyes beosztással járó pótlékra (biztonsági főtiszt, biztonsági gépkocsivezető, személybiztosító, helyszínbiztosító, személyügyi, kiképzési stb.), tűzoltói, közterületi, nyomozói
  • jubileumi jutalomra
  • kiküldetési költségtérítésre
  • távolléti díjra
  • költségtérítésre: utazási, az előre kifizetett, de a visszarendelés miatt igénybe vett szolgáltatások vissza nem térített részére, munkába járási közlekedési bérletre
  • szociális, kegyeleti támogatásra
  • visszatérítendő kamatmentes családalapítási támogatásra a 35 évesnél nem idősebbek (legfeljebb 4 éves futamidőre, felső határa nem haladhatja meg az illetményalap összegének tizenötszörösét, a Országgyűlési Őrség parancsnoka kivételesen, rendkívüli méltánylást érdemlő esetben engedélyezheti a tartozás törlését)
  • kamatmentes illetményelőlegre (családi, egészségügyi vagy más szociális ok figyelembevételével)
  • lakhatási támogatásra (az Országgyűlési Őrség kamatmentes kölcsönt nyújthat vagy átvállalhatja az állománytag előző munkáltatója által kamatmentesen nyújtott visszafizetendő támogatást)