Felhígítja a hungarikumokat a karcagi birkapörkölt

2013.07.12. 16:30
Nagy a baj birkapörkölt-fronton. A hungarikum szövetség szerint a karcagi ételnek semmi keresnivalója a hungarikumok között, értéknek ugyan érték, a hungarikumokat viszont felhígítja. Sürgős egyeztetést hívtak össze a hungarikum bizottsággal, remélik, hogy "értékalapú, következetes és a fenntartható működőképességet elősegítő" tárgyalások kezdődnek.

A Hungarikum Szövetség (HUSZ) elnöke, Birinyi József egyeztetést kezdeményezett a napokban a Hungarikum Bizottsággal a hungarikum törvény általuk szükségesnek tartott módosításáról - jelentette be a szövetség pénteken sajtótájékoztatón.

Ön szerint hungarikum a karcagi birkapörkölt?

A Hugarikum Bizottság elnökéhez, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez írt levélben megfogalmazzák: a HUSZ célja, hogy a hungarikum törvény és végrehajtási rendelete "értékalapú és következetes, fenntartható működőképességét elősegítő tárgyalások kezdődjenek a Hungarikum Bizottság és a Hungarikum Szövetség között".

A minősített hungarikumok között több olyan értékelem is van, amely a HUSZ megítélése szerint nem tesz eleget a követelményeknek. Ezek között említették a karcagi birkapörköltet. A HUSZ azzal érvel, hogy noha a receptúra valóban tradicionális, de megyei, nagytáji - nagykunsági - érték, még nem hungarikum. Azt javasolják, hogy a hungarikumok minőségégének biztosítása és fenntartása - a "hígulás" megakadályozása - érdekében ne lehessen automatikus a hungarikummá válás. A HUSZ javasolja, hogy a megbeszéléseket mielőbb kezdjék meg.