Alvállalkozói szerint fizet a Közgép

2013.07.19. 15:25

Három-négy éve vagyunk a Közgép alvállalkozói, jellemzően útépítési munkákon dolgozunk együtt az ország szinte egész területén. Soha nem volt még olyan eset, hogy határidőre ne fizettek volna – mondta kérdésünkre Rencsár Kálmán, a SoltÚt Kft. ügyvezetője. Olyan eset sem fordult elő, hogy a piaci áron aluli munkavégzésre kellett volna szerződést kötniük, és arról sem tud, hogy a Közgép bármely más alvállalkozójával így tett volna.

Az MSZP országgyűlési képviselője, Józsa István csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy nem fizeti ki alvállalkozóit a Közgép. A politikus az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy a bíróságokon „tömegével vannak olyan keresetek, amelyek arról szólnak, hogy az elvégzett – esetenként 4-5 millió forintos – alvállalkozói munka után nem hajlandó kiegyenlíteni a számlát” a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó nagyvállalat. A Közgép még aznap reagált a kijelentésekre. Puskár Anett szóvivő azt közölte, hogy rágalmazás miatt jogi lépéseket tesznek, és hogy egyetlen alvállalkozói perük van folyamatban, amit egy olyan vállalkozás indított, amellyel a cég korábban minőségi kifogások miatt szerződést bontott.

Józsa István pénteken lapunk kérdésére pontosította csütörtöki szavait. Azt mondta, hozzájuk jutottak el tömegesen magyar kis- és középvállalkozások panaszai, amelyek olyan súlyú ügyek, hogy azokból tömegesen indulhatnának perek. Valójában viszont nem indulnak, mert a cégek félnek, hogy aki szembemegy a Közgéppel, azt ellehetetlenítik az építőiparban, „de volt olyan panasz is, hogy az adóhatóság szállt rájuk”. Azt mondta Józsa, hogy azt nem tudja, valójában hány per van, vagy van-e egyáltalán, csak az állítólag kárvallottak véleményét, súlyos panaszait ismeri. Konkrét panaszos céget annak érdekeire hivatkozva nem nevezett meg, azt pedig méltatlan eljárásnak mondta, hogy a problémát felvető politikust akarják beperelni. „Ha küldenek hozzám elégedett vállalkozókat, azt is el fogom mondani” – mondta kérdésünkre.

Az Index által eddig elért cégvezetők mindenesetre elégedett vállalkozóknak tűntek. Volt, aki névvel, más név nélkül, de egységesen úgy nyilatkoztak, hogy nem voltak még soha fizetési problémái a Közgéppel, és más cégről sem hallottak, amelyet késve vagy a piaci ár alatt fizettek ki. A híd-, alagút-, felüljáró- és autópálya-építéssel foglalkozó Pannon Freyssinet Kft. illetékese, Pletka Orsi azt mondta, meglepődött, amikor csütörtökön közgépes fizetési késedelmekről hallott, „nincsenek ilyen tapasztalataink, jó a kapcsolat a cégeink között, és sosem volt hátralékos fizetés”.