no

Magyar Nemzet: Csányi Sándor visszavonul

2013.07.21. 15:30 Módosítva: 2013.07.21. 16:52

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója visszavonulásra készül, ez állhat a hatalmas csütörtök-pénteki részvényeladásának hátterében, írta értesüléseire hivatkozva az MNO. A portál szerint a döntés hátterében egészségügyi probléma állhat, azt írják, hogy Csányi februárban komoly szívműtéten esett át Németországban.

Az OTP Bank közleményben reagált, azt írták, hogy határozottan cáfolják a Csányi Sándor elnök-vezérigazgató egészségi állapotára és esetleges visszavonulására vonatkozó értesüléseket.

A hét végén lényegében kiszállt az OTP tulajdonosai közül Csányi Sándor: ő mint magánszemély és a minősített befolyása alatt álló Bonitás 2002 Zrt. összesen 1 692 818 darab OTP-részvényt adott el 4668 és 4617 forintos áron. A pénteken bejelentett tranzakciók után Csányi nagyjából 7,8 milliárd forinthoz jutott a részvénycsomagok eladásával. A részvény csak pénteken 14 százalékos mínuszban is volt, árfolyama kora délutánra mélyen egészen 3950 forintig esett, végül 4200 forinton zárt.

Az OTP sajtóosztálya közölte, hogy Csányi elsősorban agrár- és élelmiszeripari beruházások finanszírozására csoportosítja át ezt a bevételt. A pénteki találgatások ugyanakkor még arról szóltak, hogy az intézkedés hátterében a kormányzati tervekben szereplő újabb devizahiteles mentőakció állhat, ami komolyan megtépázná az OTP eredményét és a részvényeseknek jutó nyereséget.

A Portfolió szerint közvetlenül ugyan csak 10 ezer részvénye maradt Csányinak az eladások után, de közvetlenül és közvetetten 1 160 000 darab OTP-részvény lehet nála, ennek aktuális piaci értéke közel 4,9 milliárd forint.