A minisztériumi dolgozókat 90 millióval védik a bank- és csekkadótól

2013.07.22. 07:37

Öt tárca fizet kompenzációt dolgozóinak a bank- és csekkadó miatt megnőtt számlavezetési díjak ellentételezésére, írja a Blikk. A lapnak válaszoló minisztériumok ugyanis nemcsak rendszeresen leszurkolják a térítést az alkalmazottaknak, de többségük nem is aprózza el az összeget. Legjobban az agrártárcánál járnak a munkavállalók, ott bruttó 50 ezer forint a térítés.

A Miniszterelnökségen és a gazdasági tárcánál évi 30 ezer forint üti egy-egy dolgozó markát, írja a lap. A külügyi tárca 20 ezer, az erőforrás-minisztérium 10 ezer forintot ad, a BM-ben 4 ezer, a közigazgatási tárcánál 2 ezer forintnyi kompenzáció jár.

A tárcák engedélyezett létszámát nézve a minisztériumok évi közel 90 milliót költenek a folyószámla-költségtérítésre. Ez az összeg azonban akár a 100 milliót is meghaladhatja, mert a mintegy 600 főt foglalkoztató fejlesztési minisztérium, illetve a félezer alkalmazottat magáénak tudó honvédelmi tárca nem válaszolt a Blikk kérdésére.

A lap felidézi: eközben egy pedagógusnak bíróságon kell kiharcolni, hogy a munkáltató kompenzálja a bankszámlavezetésből származó pluszkiadást. MInt írják, Nagy Erzsébetnek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivőjének perelnie kellett, hogy munkáltatója három esztendőre visszamenőleg évi 5462 forint költségtérítést fizessen meg neki.