Csányi megint OTP-t adott el

2013.07.22. 09:08 Módosítva: 2013.07.22. 09:12
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Nyitáskor 2,4 százalékos mínuszban állt, majd két hullámban tovább szakadt hétfőn az OTP-részvények árfolyama a budapesti tőzsdén – de végül elfogytak az eladók, és a részvény is magához tért. A kereskedés első órájában jött a hír, hogy Csányi Sándor vezérigazgató cége, a Bontitás 2002  Zrt. újabb 650 ezer darab részvényt értékesített, így már csak ötszázezer részvény maradt a birtokában (Csányi személyes tulajdona még pénteken tízezerre esett vissza).

    A kereskedés első perceiben folytatódott az OTP lejtmenete: percek alatt 3,8 százalékos mínuszba, 4040 forintig csökkent az árfolyam. Nem sokkal később nullába is visszatért az árfolyam, ám az újabb Csányi-eladásokról szóló hírek újra lejtőre tették a részvényt, amely délelőtt négyezer forint alá is benézett. A forgalom meghaladja az ötmilliárd forintot, egyszóval nagy a csapkodás a piacon.

    Az egyelőre nem tudni pontosan, hogy miért számolta fel részesedésének javát a legnagyobb magyar bank vezetője. Az OTP hivatalos tájékoztatása szerint mezőgazdasági vállalkozásaiba forgatja át a milliárdokat Csányi, a bank által cáfolt sajtóértesülések szerint pedig egészségügyi problémái, és közelgő visszavonulása miatt adott el ennyi papírt. A piacon egyelőre találgatnak, sokan arról beszélnek, hogy az OTP vezére üzenetet akart küldeni a kormánynak, mások pedig arról, hogy valamit tudhat a közelgő devizahiteles mentőcsomagról, és ezért menekül.

    A többi vezető részvényből a Molt a nagytulajdonosa jó hírei erősítették, a papír 1 százalékos pluszban volt a nyitás után néhány perccel, innen azonban csekély mínuszba fordult át. Az MTelekom enyhe, 0,3 százalékos erősödés után a pénteki záróárához tért vissza, a Richter 1 százalék körüli mínuszban állt 9 után nem sokkal.

    A forint viszont kissé erősödik: a kora reggel 295,5 forint körüli euróár 294,9 alá csökkent kilencre. A svájci frankkal a 238,5 forintos, a dollárral 224,2 forintos szint környékén kereskednek.