Elfogatóparancs jöhet a Mol-vezér ellen

2013.07.23. 08:25

Akár zágrábi vizsgálati fogságban is találhatja magát Hernádi Zsolt, a Mol vezetője, írja a HVG. A horvát ügyészség ugyanis továbbra is gyanúsítottként akarja meghallgatni a Sanader-ügyben, és az EU-csatlakozással új eszköz került a kezükbe.

A  horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatala, az USKOK három nappal a csatlakozás után ismét jogsegélykérelmet küldött Magyarországra azért, hogy nyújtsanak át első gyanúsítotti kihallgatásra szóló idézést Hernádi Zsoltnak. Hozzátették, hogy a választól függően döntenek arról, kiadják-e az úgynevezett európai elfogatóparancsot. A magyar ügyészség korábbi lépései alapján valószínű, hogy nem fognak lépni, így előbb-utóbb megérkezhet az elfogatóparancs a Fővárosi Törvényszékre.

Ez annyiban különbözik a nemzetközi jogsegélytől, hogy az igazságügyi hatóságok közvetlenül egymáshoz fordulnak (a zágrábi bíróság a magyar Fővárosi Törvényszékhez küldi meg), és kevesebb lehetőség van az átadás megtagadására. Magyarország jogsegély keretében szinte soha nem ad ki magyar állampolgárt külföldi hatóságnak, de európai elfogatóparancs esetén erre nem hivatkozhat.

Hernádi átadásánál még hivatkozhat arra a magyar bíróság, hogy az elfogatóparancsban hivatkozott bűncselekmény (jelen esetben Sanader megvesztegetése) miatt Magyarországon már volt eljárás, amit megszüntettek. Az persze mérlegelés kérdése, hogy ugyanarra gondol-e a két bíróság, az ügyészség ugyanis ismeretlen tettes ellen nyomozott, a horvátok viszont kifejezetten Hernádi átadását kérik majd.

Mindenesetre, ha nem is adjuk ki, ezzel más uniós is országban is elfoghatják, és gyanúsítottként hazavihetik Horvátországba kihallgatni. Az ügy főszereplőjét, a nemrég tíz évre ítélt, menekülő Sanadert is Ausztriában kapták el.