Augusztus közepére leszáll Álmos vezér

2013.07.24. 17:40
Augusztus 18-ig megérkezik az első repülőgépe az új hazai légitársaságnak, a Sólyom Hungarian Airwaysnek. A gépet már el is nevezték Álmos vezérnek. A használt Boeing 737-est egy meg nem nevezett külföldi üzemeltetőtől lízingeli három évig a cég. A napokban aláírt szerződés szerint az első gépet 5 további követi a következő hónapokban.

Néhány héten belül megkezdi a jegyek online árusítását a Sólyom Hungarian Airways, a menetrendet akkor lehet majd elérni, tájékoztatott Vágó József vezérigazgató. Első körben hat nagy európai fővárosba repülnek majd a gépek, de hogy melyikbe, azt egyelőre nem akarták elárulni.

A vezérigazgató optimista: mint elmondta, már most annyi megrendelésük van a magyarországi partnerektől, hogy kevés lesz rá a hat gép. A flottabővítést ősszel folytatják kisebb, regionális gépekkel, jövőre pedig már új Airbus 330 vagy 340-esek vásárlását tervezik.

A cég pénzügyi hátteréről annyit árultak el, hogy a 3 milliós Sólyom Hungarian Airways Kft. a Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding Kft. tulajdonában áll, ez utóbbi cégnek pedig három magánszemély, Vágó József, Hurtyák Róbert és Lucsik János a tulajdonosa. A cég két pénzügyi befektetővel kötött finanszírozási szerződést: egy, az Ománi Szultánság fővárosában bejegyzett idegenforgalmi vállalkozással, és egy dubaji vállalattal. A befektetőket saját kérésükre nem nevezték meg.

A cég többségi magyar tulajdonban van és marad, ígérték. Vágó József kijelentette: azt sem szeretnék, ha az állam tulajdonos lenne a cégben. A Sólyom Kft.-t hamarosan zrt.-vé alakítják egy 12 millió eurós tőkeemeléssel.

A Sólyom nem fapados, hanem prémium szolgáltató akar lenni. A tervezett flotta 2017-ig: 20 regionális jet, 20 keskenytörzsű jet, és 20 szélestörzsű jet. 2013-ban már 700-1000 főt foglalkoztatnának.

Vágó József szerint lesz helyük a piacon. Hozzátette, hogy számos módot találtak a Sólyom hatékony működtetésére, például a bérköltség a Malév bérköltségének (arányosan) mindössze 64 százalékát teszi ki.

Hogy miért Sólyom?

Mert: "A madár a magyar történelem egyik leginkább ismert és megbecsült szimbóluma, végigkísérte a magyarság történelmét, számos kegytárgyon és ábrázoláson töltött be, tölt be mitológiai szerepet. A Sólyom kapocs az ÉG és FÖLD között. Megtestesíti az ERŐ-t, a BÁTORSÁG-ot, a GYORSASÁG-ot, és KITARTÁS-t, a TISZTELET-et és a VÉDELMET is." - idézet a sajtóanyagból.