Matolcsy rajzolgatja az új MNB-logót?

2013.07.24. 16:38

Új logót tervezetet a régi helyett az MNB. "Épp az történik, hogy egy ügynökséget megbíztak, hogy tervezzen újat, és mielőtt nagyon beleélték volna magukat, szóltak nekik, hogy az elnök úr már megrajzolta, csak ki kell dolgozni" - írta puttyputty mikroblogger. Rákérdeztünk a hírre a jegybanknál is, akik megerősítették, valóban új arculatot terveznek, a hírt pedig, hogy Matolcsy György személyesen is részt vett az alkotásban, nem cáfolták.

Közölték, országos közvélemény-kutatást végeztetett a Magyar Nemzeti Bank a GfK Hungáriával, ebből pedig kiderült, az emberek szerint az MNB hét „pálcikából" álló emblémája nem közvetíti a jegybanki értékeket. A lakosság a jelenlegi teljes arculatot, de különösen a logót összetévesztette más magyar és nemzetközi szervezetek hasonló emblémáival.

Az MNB régi és új logója
Az MNB régi és új logója

A jegybank az új arculat megtervezésére pályázatot hirdetett, amelyet - 3,5 millió forintos árat tartalmazó ajánlatával - a Mátay és Végh Kreatív Műhely Kft. nyert meg. Az arculatváltással összefüggő munkák elkezdődtek, a Magyar Nemzeti Bank korábbi emblémáit, valamint külföldi jegybankok jelenlegi logóit is megvizsgálják a tervezők.

A jegybankban jelenleg folyik az arculatváltás előkészítése, az új emblémát a közvélemény augusztus 20-án ismerheti meg. A megújulással összefüggő tervezési, nyomdai, informatikai és egyéb kiadások összesített tervezett maximális költsége 12 millió forint, szemben az arculatváltásra 2010-ben elköltött 51,8 millió forinttal, közölték.

Ha önnek van ötlete, hogyan nézhetne ki a Magyar Nemzeti Bank új logója, küldje el nekünk a tema@index.inda.hu-ra, a legjobbakat közzétesszük. Ötletadónak itt egy változat Szarvastól:

És Szarvas logóterve
És Szarvas logóterve
Fotó: Szarvas / Tumblr

A Mátay és Végh Kreatív Műhely tervezte egyébként a CBA Cent, a Művészetek Palotája, az NMHH, a Jövő Háza, a BKF és a GVI logóit is. Arról, hogy Matolcsy adott-e személyesen tippeket, vázlatokat a cégnek, arról megkérdeztük az ügynökséget is, egyelőre várunk a válaszra.

Feltűnő, hogy az MNB miylen gyakran kezd arculatváltásba. Már a 2010-es arculatváltás után  megállapították a felügyelőbizottsági jelentésben, hogy az egész teljesen felesleges volt, ráadásul számtalan jogsértő beszerzési folyamat és vezetői összeférhetetlenség merült fel.

Nincs itt semmi rajzolgatás, rajzolgatás az nuku

Update: Az MNB szerint Matolcsy nem rajzolgatja az MNB logót! Kérdéseinkre nekünk még mindig nem válaszoltak, viszont szerintük a közleményükből egyértelműen kiderül, hogy a Mátay és Végh Kreatív Műhelyt fizetik meg azért, hogy az új logót rajzolgassa. Tehát Matolcsy maximum saját szórakozására rajzolgathat szerintük.

Update2: Braun Róbert cégének nem volt köze az MNB arculatváltásához. Korábban erre tévesen hivatkoztunk.