Varga: Ki kell vezetni a devizahiteleket

2013.07.24. 11:49 Módosítva: 2013.07.24. 12:54

Szerdán kerültek a kormány elé a devizahitelesek újabb mentőcsomagjáról szóló határozattervezetek, amiket a KIM-ben és az NGM-ben Orbán Viktor miniszterelnök kérésére dolgoztak ki. Úgy tudjuk, végleges döntés az előzetes várakozásokkal ellentétben mégsem lesz, a kormányülésen meghozott döntésekről szóló kormányszóvivői tájékoztató is elmaradhat.

Korábban azt írtuk: a kabinet elé többféle elképzelés került, sajtóértesülések szerint körülbelül féltucatnyi. Az egész ügy pikantériája egyébként az, hogy nem is a korábbi devizahiteles-mentőcsomagok kudarcain, hanem a Kúria egy félreértett ítéletén háborodott fel a kormányfő, és kérte fel a minisztereit egy újabb csomag összedobására. (A Kúria-döntés értelmezési nehézségeiről minden fontosat itt tudhat meg, és érdemes ezt a cikket is hozzáolvasni.)

Varga saját magát cáfolja

Varga szerint mivel a devizahitelekből fakadó helyzet olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni, ezért ezeket ki kell vezeti a magyar piacról.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által felvázolt alkotmányos-jogi mozgástér széles, hiszen több olyan nemzetközileg ismert eljárás is van, amely a devizahitelekkel kapcsolatos problémákra megoldást jelenthet – közölte.

Varga Mihály szerint a kormány szándéka egyértelmű, egyrészt „az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve” a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket ki kell vezetni a hazai hitelpiacról, másrészt olyan helyzetet akarnak létrehozni, amellyel a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mint ha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel.

Ezért valamikor majd tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel. Ez azért is érdekes, mert Varga múlt héten bejelentette, hogy már tárgyalnak a Bankszövetséggel a devizahitelekkel kapcsolatos új ötleteikről, ezek szerint ez nem volt igaz. A fideszes Selmeczi Gabriella annyit közölt, hogy a párt támogatja a hitelesek újbóli megsegítését.

Újabb óriási pofon jöhet a bankoknak

Orbán, mint a legtöbb devizahiteles-programnál, most is komoly pénzekkel játszik. Ezermilliárd forintnál is több lehet a tét, de az is lehet, hogy alig lesz hatása a döntésnek, mert a miniszterelnök egy kisebb pénzügyi hatásokkal járó, higgadtnak nevezhető megoldást is választhat. Ebben sokan reménykednek is (mármint a bankok), csak akkor az egész devizahiteles-probléma megint nem lesz véglegesen megoldva. A piac mindenesetre nagyon feszült, az elmúlt napok nagy ügye az OTP-vezér részvényeladási rohama volt. A forint kivár.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A kormányülésen dönthetnek a rugalmas gyed bevezetéséről, a fiatal diplomások gyermekvállalásának támogatásáról, illetve a családi adókedvezmény kiszélesítéséről, ezeket az úgynevezett népesedési program tartalmazza. És az is elképzelhető, hogy a szocpolt másfélszeresére emelik.