Angolában van a világ legdrágább városa

2013.07.25. 08:07

A külföldön munkát vállalók közül idén annak kell a legnagyobb megélhetési költségekkel számolnia, akit Angola fővárosába vezényel a sorsa vagy a főnöke: a Mercer tanácsadó cég 2013-as városlistáját Luanda vezeti, a tavalyi első helyezett Tokió csak a harmadik lett - írja a Napi Gazdaság.

A világ öt kontinensének 214 városában elvégzett, több mint kétszáz tételre kiterjedő vonatkozó felmérés készítői USA-dollárban számolva vizsgálták meg idén márciusban, hogy egy beköltözőnek mibe kerül például a lakhatás, a közlekedés, az élelmiszer, a ruházkodás és a szórakozás.

Az olajkitermelőket vonzó Angolába szinte mindent importálni kell, amit a nyugati szakemberek elvárnak annak fejében, hogy hajlandóak legyenek odaköltözni, de nagyon sokba kerül a biztonság is - emelte ki a Mercer szóvivője -, ez magyarázza például azt, hogy egy két hálószobás bútorozatlan luxusapartman havi bérleti díja 6500 dollár.

Ugyanez a második helyezett Moszkvában 4600 dollár - 14-szer annyi, mint például Karacsiban. A csillagászati bérleti díjak nyomták előre a listán Tokiót, Szingapúrt és Csád fővárosát, Ndjamenát is. Aki sokat kávézik, annak a nicaraguai Managuában érdemes munkát keresnie, ott csak 1,54 dollárba kerül egy csészével, szemben a  8,29 dolláros moszkvai átlagárral - emelte ki az összehasonlítások közül a Mercer. Akit viszont a mozijegyek ára befolyásol, annak Johannesburgban a helye: ott még 6 dollárba se kerül egy belépő, szemben a 20,10 dolláros londoni szinttel.