Orbán: devizahitelesek, várhattok

2013.07.26. 08:24

„Azt mondtuk neki, hogy siessen” – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban arra a kérdésre, hogy Varga kapott-e határidőt a devizahiteles-tárgyalások lezárására, de hozzátette, nem lesz villámháború. Olyan megoldásra van szükség, amely nem dönti össze a magyar pénzügyi rendszert, de Orbán visszautasítja azt a cinikus magatartást, hogy „hát ilyen a boksz, így működik a pénzvilág”.

Orbán az interjúban ismét elmondta, ki kell vezetni a devizahitel intézményét a magyar pénzügyi rendszerből, ez a hitelfajta „most van, a jövőben pedig nem lesz”. A kivezetés módszeréről való döntéssel kapcsolatban Varga Mihály szabad kezet kapott, a nemzetgazdasági miniszter kapott mandátumot a bankokkal való tárgyalásra is.

Szerinte a korábbi devizahiteles-mentőcsomagok esetén be kell vallani, „nem sok energiát fecséreltek a tárgyalásokra”, blitzkrieget, villámháborút kellett folytatni, ilyen lépés volt például a végtörlesztés. Most viszont, mivel „az ország erős”, nyugodtabb tárgyalásokra van szükség. A miniszterelnök szerint a kormány nem tud és nem is akar foglalkozni a fogyasztási eszközökre felvett devizahitelekkel, csak a lakáscélú hitelekre koncentrálnak.

Már Varga Mihály szerdai nyilatkozatából is sejteni lehetett, hogy a kormány nem fogja elkapkodni a legújabb devizahiteles-mentőakciót – szakértők szerint vélhetően addig fogják a napirenden tartani a témát, ameddig csak lehet. Tegnap Orbán Gábor adóügyi NGM-államtitkár is megerősítette, hogy több évig is eltarthat majd a mentőakció kifutása.

Orbán szokásos rádióinterjújában ismét felvetette a luxuscikkeket terhelő, a 27 százalékosnál magasabb, 30-35 százalékos áfakulcs bevezetésének lehetőségét.

Azt mondta, korábban az Európai Bizottság visszaverte a magyar kormány törekvését, de „egy újabb nekirugaszkodásra lesz szükség”, mert így válhat teljessé a magyar adórendszer igazságossága.

A kormányfő elmondta: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt a feladatot kapta, hogy a családi adókedvezmény kiterjesztését és a luxustermékek magasabb áfáját is építse be a jövő évi adótörvényekbe.