Még mindig van lejjebb az ingatlanpiacon

2013.07.29. 13:48
Elkeserítő adatokat közölt a KSH hétfőn: az év első félévében a lakásépítések száma 30 százalékot, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 40 százalékot zuhant az egy évvel korábbihoz képest. A visszaesés valamennyi régióra jellemző, csak a fővárosban nőtt a használatba vett lakások száma néhány nagyobb beruházás befejezésének köszönhetően.

Az ingatlanpiacon még mindig van lejjebb: 2013 első felében mindössze 2680 új lakás épült, és csupán 3400 új lakástépítési engedélyt adtak ki. Ugyan az elemzők még néhány hónapja azt jósolták, hogy a lakáspiac 2013-tól szerény növekedési pályára áll a történelmi mélypont után, most úgy néz ki, hogy az év végére újabb negatív rekord várható.

Az előző évben 10560 új lakás épült, és körülbelül ugyanennyi építési engedélyt adtak ki, az idei év végére ennél jóval alacsonyabb számmal kell számolnunk. Míg tízezer lakásnál kevesebb még a háború alatt, vagy a harmincas évek nagy válsága idején sem épült Magyarországon, most beállhat erre a szintre a lakáspiac.

Szerény növekedés csupán Budapesten következett be, ahol az összes új lakás egyharmada épült. Összességében 13 százalékkal nőt a fővárosban az átadott lakások száma, de a növekedés két-három nagyobb lakópark befejezéséhez köthető. Az sem túl reménykeltő, hogy a fővárosban mindössze 567 lakás építését tervezik, ami 43 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Vidéken gyakorlatilag leállt a lakásépítés: a megyei jogú városokban az országos átlaghoz hasonló volt a lakásépítés visszaesése, a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinak még a felét sem érte el az átadott lakások száma. Némi optimizmusra adhat viszont okot, hogy a nagyobb városokban, Debrecenben, Pécsett, Sopronban, Szombathelyen és Vácott a kritikusan akacsony 100-nál több új építési engedélyt adtak ki.

Bár a javítja a statisztikát a most átadott félezer fővárosi lakás, az építtetők körében a vállalkozói szektor szinte eltűnt. 2013 első félévében a lakások több mint felét magánszemélyek építették és csupán 39 százalékát vállalkozások. A  maradék 5 százalék átadott lakás önkormányzati finanaszírozású.

 

Zsugorodik a használatba vett lakások átlagos alapterülete is, ez a szám idén már 99,6 négyzetméterre csökkent. Ez a visszaesés főleg a fővárosban jelentős: itt a 60 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások aránya 50 százalék fölé emelkedett.

A lakáspiac továbbra is állami ösztönzőkre vár. A szocpol kibővítésétől és a félszocpol bevezetésétől némi élénkülés remélhető, de csodákra továbbra sem számíthatunk.