Beszáll az e-cigi-bizniszbe a Pall Mall

Index, MTI
2013.07.31. 14:49

Az első félévben 4 százalékkal 2,94 milliárd fontra (1 font 346 forint) nőtt a British American Tobacco (BAT) üzemi eredménye, mennyiségben csökkent ugyan az értékesítés, de ezt ellensúlyozták az áremelések.

Európa első számú és a világ második legnagyobb dohányipari konszernje szerdán közzétett féléves beszámolója szerint az árbevétel 4 százalékkal 7,75 milliárd fontra emelkedett, miközben 332 milliárd cigarettát adtak el, 3,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A BAT a jövőben erősíti jelenlétét az elektromos cigaretták világpiacán, miután a múlt héten megkezdte első e-cigaretta-márkájának értékesítését Nagy-Britanniában. A Vype márkanéven forgalmazott füstmentes cigarettát a világ második legnagyobb dohánygyártója pár hónapon belül más nagy piacokra is be akarja vezetni.

A BAT úgy becsüli, hogy a brit e-dohányosok száma a tavalyi 700 ezerről az idén 1,3 millióra emelkedik. Nagy-Britanniában 2016-tól nem vényköteles gyógyszernek minősül az e-cigaretta.

A BAT a magyar piacon is vezető szerepet játszik a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. révén, amely a Pécsi Dohánygyár felvásárlásával jött létre 1992-ben. A cég mintegy 900 alkalmazottat foglalkoztat.