300 felett jár az euró

2013.07.31. 10:16

A délelőtti órákban újra 300 forint fölé, 300,3 forintra emelkedett az euró árfolyama. Utoljára április végén volt ilyen gyenge szinten a magyar fizetőeszköz, igaz, azelőtt nem sokkal 307 forintnál is kereskedtek az euróval. Két hete viszont még 292 forinton jegyezték az eurót.

A dollárral 226 forinton kereskednek, de az amerikai deviza sokat gyengült az utóbbi hetekben az euróval szemben, ezért ez nem sokhetes mélypont a forint esetében. A svájci franknál viszont szintén április óta nem láttunk a mostani 243,8 forintos árfolyamnál rosszabbat.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A forint most épp azért gyenge, mert a hazai hírek is negatívak befektetői szempontból – a legújabb devizahiteles-mentőcsomagot övező bizonytalanság, illetve a Matolcsy György jegybankelnök által bejelentett további kamatvágások miatt –, miközben a nemzetközi hangulat sem a legjobb. Ilyenkor elsőnek az olyan, kockázatosabbnak tartott eszközöket adják el, mint a forint.

    A globális befektetők a magyar idő szerint kora esti Fed-ülést várják óvatoskodva. Itt újabb jelzések érkezhetnek az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának jövőjével kapcsolatban; az utóbbi hónapokban ezt tartja lázban a piaci szereplőket.