Az év üzlete: családi ház 220 forintért!

2013.08.01. 15:55 Módosítva: 2013.08.01. 15:22
A kiürült Detroit házainak annyit zuhant az ára, hogy a legtöbb esetben már annak is örülnének, ha 1 dollárért, azaz 220 forintért vinné el őket valaki. A vevőket az egyre erősödő bűnözés, a kilátástalanság és a magas adók riasztják el.

A valaha tekintélyt parancsoló Detroitból mára Amerika egyik legnyomorúságosabb városa lett. Mindesentül csődbe ment, és szinte teljesen kiürült. Mindössze 700 ezren nem hagyták el a várost. Nagyjából a házak harmada, 80 ezer ingatlan rohad elhagyatottan az üres utcákban. Tavaly az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint 15,8 százalékos volt a munkanélküliség, és a megmaradt lakosok már adót sem fizetnek. Csoda, hogy a közszolgáltatások helyenként még üzemelnek.

Műteremnek még viszik

Az üresen hagyott acélüzemek és autógyárak romjai hatalmas karriert futottak be az interneten , a Packard-autógyár romjaihoz még buszos turistacsoportokat is visznek, és a tehetősebb művészek most fillérekért jutnak hozzá műteremnek szolgáló üres gyárépületekhez.

Ezzel szemben a gazzal benőtt, összedőlni készülő családi házakat még 1 dollárért sem viszi senki. Ezért az árért első ránézésre ugyan előnyös befektetésnek tűnnek, de körülbelül a felük életveszélyes állapotú, bármikor ősszedőlhet, vagy egyszerűen felgyújthatja valaki. A városban ugyanis rengeteg a gyújtogatás, és a tűzoltóságnak már nincs pénze a riasztásokra kiszállni. A lakatlan házakból a fosztogatók is visznek mindent, ami mozdítható, még a csöveket is a falból.

A bűn városa

A detroiti rendőrség is alulfinanszírozott és gyengén felszerelt ahhoz, hogy megmentse a várost attól, hogy valóságos Sin City váljék belőle. Az erőszakos bűncselekmények számát tekintve Detroit már így is listavezető.  

Az egydolláros eladatlan házak a város végső szétesését jelzik. 18, 5 milliárd dollár – ennyi a Detroit hosszú távú adóssága, amit elképzelhetetlen, hogy hitelezők nélkül rendezni tudjon. A város, ami fénykorában Amerika egyik leggazdagabb városa, a techno fellegvára, és a GM központja volt. Galériánkat a rohadó Detroitról itt nézheti meg.