Varga is hadat üzent a bankoknak

Ez történt a gazdaságban az év 31. hetében

2013.08.04. 17:05 Módosítva: 2013.08.04. 17:13

A héten megint 300 felett járt és ott is ragadt az euró árfolyama, de a devizahitelek kivezetése és az IMF-kölcsön visszafizetése majd stabilizál, a gyengülés csak átmeneti, mondta Varga Mihály. Ez hamar el is fog dőlni, mert már írtunk az IMF-nek, augusztus 12-ig előtörlesztünk. A kölcsönt az MNB is visszaadja. Bajnaiék szerint 14 milliárdba kerül a korai búcsú a magasabb piaci kamatok miatt.

Ez többletkiadás a költségvetésnek, de lesz miből finanszírozni: a héten új adókat kaptunk, emelkedett a tranzakciós illeték - ennyivel többet fizetünk a bankban -, kiterjesztették az ehot és nőtt a telefonadó. A kormány luxusáfát is tervez, a 35 százalékos adó a drága autók és ékszerek vásárlását terhelné januártól. Dől a pénz az e-útdíjból, egy hónap alatt 14 milliárdos bevételt hozott a konyhára a döcögősen indult új rendszer, és ősztől lehet kibővített szocpol, de döntés még nincs.

Az intézkedéstől sokan a lakáspiac fellendülését remélik. A régiós fővárosok közül egyébként Budapesten a legolcsóbb a lakhatás, de aki inkább venne, annak nem érdemes tovább halogatni, mert most nagyon olcsó a lakáshitel.

Azért még így sem egyszerű, a dánoknak két évnyi fizetés egy átlagos saját lakás megvétele, nálunk ugyanehhez 8 év munka kell. Talán ezért is van még mindig lejjebb az ingatlanpiacon: a lakásépítések száma 30 százalékot, az építési engedélyek száma 40 százalékot zuhant. És van lejjebb a tőzsdén is.

 
 30. heti záró  31. heti záró
 BUX 18 467 18 443
 OTP 4 538 4 400
 Mol 16 375 16 765
 Richter 3 520 3 520
 Magyar Telekom 315 317

Hadüzenet a bankoknak

Az ingatlanpiaci és gazdasági fellendüléshez a bankok akarta , illetve pénze is kellene, amit egyre nehezebb lesz megszerezni. Varga Mihály ugyan tárgyalt a bankokkal: 570 ezer devizahiteles megsegítése a cél, de aztán üzent is nekik: az államnak nincs elég pénze a devizahitelesek megmentésére, és mentőcsomag akkor is lesz, ha nem tudnak megegyezni. A Raiffeisen visszaüzent: a bank nem lehet fejőstehén.

Zendülésre készülnek a takarékok is, az elnökök 80 százalékát válthatják le. Ezt persze cáfolták: nem rúgják ki a takarékok vezetőit, a SZHISZ szerint ez csak légből kapott negatív hangulatkeltés, mégis, a héten újabb takarékos vezető mondott le, amivel az államosítás miatt tiltakozott.

A pénztárgéppiacon is érik a botrány: az egész bizniszt egy cég tarolhatja le, ugyanis eddig egyetlen lengyel gyár egy kasszája kapott engedélyt, amit 3 cég forgalmazhat, a lengyel ár másfélszereséért, miközben tucatnyi modell engedélyre vár. De vajon kijátszható az állam szigorú tekintete?- tettük fel a kérdést, mivel már csak egy hónap van a kasszák átállítására. A váltás a kisebbek vállalkozóknak anyagilag megterhelő lesz, és van, aki ugyanúgy trükközne, mint eddig.

Meddig repül?

Megvan a Sólyom hívójele, az indulását előkészítő légitársaság már beszállítókat keres és állásokat hirdetett meg. Sőt, a cégnek az első igazi gépe is megvan, amit ugyan már évekkel ezelőtt bontásra érettnek találtak, és már kétszer ki is állították a forgalomból.

A Solyom Airlines által bérelt gép a felújítás előtt
A Solyom Airlines által bérelt gép a felújítás előtt

A repülő most 23 éves. Egy tanácsadó kiszámolta, mennyit bukik az új légitársaság, ha tényleg az ismert terveik szerint vág bele a légiközlekedésbe.

És ami még történt

A Mol oroszoknak adhatja el az INA-t, ha a horvát kormány tovább gáncsolja a magyar céget. A horvátok azzal fenyegetnek, hogy börtönbe juttatják Hernádit, de úgy tudjuk, hogy ő eddig idézést sem kapott. Megvan az ÁAK új vezetője: Börzsei Tibor lép a vezetői székbe.

Nem tudunk már többet spórolni. Bár az üzleti kilátások romlottak, a lakosságiak javultak, de nem tudunk annyit félretenni, mint korábban. De legalább jó évet zártak az Orbán család cégei: a három családi vállalkozásnak 2,5 milliárd forint árbevétele volt összesen.

Nyolc hónapja nem dolgoztak ennyien, egy hónap alatt húszezerrel több embernek lett munkája, de a 25 év alattiak negyede állástalan. Többen dolgoznak az EU-ban is, de a munkanélküliség még mindig kétszámjegyű. Ennek ellenére vége lehet az európai hanyatlásnak: talán lassan tényleg vége lesz a közel kétéves recessziónak az eurózónában. Viszont így is csak stagnálás jöhet.

Senkinek nem kell a kapuvári húsgyár, a kétmilliárdos vagyonból csak egy pár százezres berendezésre volt jelentkező. Viszont negyedmilliárdból fejleszt a nyíregyházi kenyérgyár, többek közt az előkelesztett fagyasztott termékek gyártását fejlesztik.

Elkészült a százezredik magyar Mercedes, a fehér, bőrkárpitozású jubileumi CLA magyar tulajdonoshoz került. És megvannak a legnagyobb adótartozók, egy rekord közeli lottóötösnek megfelelő összeggel tartozik a lista első helyezettje.