Oblath: Nem jön ki a matek

2013.08.07. 17:16 Módosítva: 2013.08.07. 17:16

Magyarország miniszterelnöke a közelmúltban két számszerű kijelentést tett, amelyek befolyásolhatják a gazdaság kilátásait. Az egyik úgy szólt, hogy az adószerkezet mindaddig nem változik, és fennmaradnak az úgynevezett válságadók, amíg a GDP-arányos államadósság nem süllyed 50 százalék alá. Hozzátette, hogy amennyiben az euróövezet kellően gyorsan növekszik, akkor ez akár 10 év múlva, vagy hamarább is bekövetkezhet.

Oblath Gábor
Oblath Gábor
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A másik számszerű üzenet úgy hangzott, hogy Magyarország csak akkor vezeti be az eurót, ha az ország egy főre jutó GDP-je eléri az euróövezet átlagának 90 százalékát. Oblath Gábor közgazdász elemzése szerint a kijelentések kapcsán többféle kérdés is felvethető, így például az, hogy van-e közgazdasági értelmük.

Oblath számításai szerint az 50, illetve 90 százalékos feltételből az következik, hogy a válságadók legkorábban 30 év múlva lesznek kivezetve, és ennél sokkal több időt kell várni az euró magyarországi bevezetéséig.

"Ezek a becslések azonban optimista feltevéseken alapulnak. Nem magától értetődő, hogy az adósságráta valaha 50 százalék alá kerül, illetve fejlettségi szintünk egyszer eléri az eurózóna 90 százalékát. Megfontolást érdemel az is, hogy éppen a válságadók fenntartását és az 50 százalékos adósságráta elérését célzó egyidejű igyekezet gátolhatja meg a 90 százalékos relatív fejlettségi szinthez való közeledés lehetőségét." Oblath elemzését a portfolio.hu-n olvashatják.