EU-s pénzt kérünk az árvízkárok miatt

2013.08.14. 16:57

Megérkezett Brüsszelbe, az Európai Szolidaritási Alaphoz a júniusi árvízkárok miatti magyar kérelem - derül ki a regionális politikáért felelős biztos, az osztrák Johannes Hahn hivatalának szerdai közleményéből.

Shirin Wheeler, Hahn szóvivője ismertette, hogy a beadvány szerint az árvíz csak rendkívül korlátozott károkat okozott Magyarországon, amelyek összértéke 27 millió euróra, mintegy 8 milliárd forintra rúg. Ha a bizottság elbírálja, és jóváhagyja a magyar igényt, akkor az alap ennek 2,5 százalékát fedezheti.

A magyarországi árvíz viszont messze elmarad attól, ami alapján súlyos természeti katasztrófára hivatkozva lehet segítséget kapni, mivel ehhez az árvíznek legalább hússzor ekkora, nagyjából 570 millió eurós kárt kellett volna okoznia.

Az alap sajátos szabályai szerint egy ország akkor is kérhet segítséget, ha valamelyik vele szomszédos tagállamban történik súlyos katasztrófa, a biztos szóvivője viszont emlékeztetett, hogy Magyarország esetében ez a feltétel sem teljesül. Emiatt Magyarország az úgynevezett rendkívüli regionális katasztrófa kategóriájára hivatkozva fordult segítségért az alaphoz.

A bizottság most értékeli a kérelmet, és megállapítja, hogy teljesülnek-e a segítségnyújtás feltételei. Ahhoz, hogy a magyarországi árvízkárokat rendkívüli regionális katasztrófaként ismerje el Brüsszel, be kellene bebizonyosodnia annak, hogy a természeti csapás súlyos és tartós hatással volt az érintett térség gazdasági stabilitására.

A bizottság honlapján fellelhető adatok tanúsága szerint a rendkívüli regionális katasztrófára hivatkozó kérelmeknek kevesebb mint harmadát hagyta jóvá Brüsszel az alap létrehozása óta.

Wheeler ugyanakkor megjegyezte, hogy ilyen csekély mértékű, a küszöbérték öt százalékát sem elérő károk alapján a bizottság még sosem ítélt meg segítséget ebben a kategóriában.