Európai szinten is rosszak az MNB jóslatai

2013.08.14. 15:39

Az európai jegybankok közül néhány igen rosszul teljesít, amikor megpróbálja megjósolni az infláció mértékét - derül ki a Bloomberg kutatásából. Sajnos az MNB is a legrosszabbak között van - írja a napi.hu.

Az elmúlt öt évet nézve a legrosszabb teljesítményt a Bank of England nyújtotta, amely az esetek 90 százalékában nem találta el, hogy mennyivel nőttek aktuálisan a fogyasztói árak. Nem sokkal van lemaradva a korábban Simor András, jelenleg pedig Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank sem: a 88 százalékos tévedési arány könnyedén a második helyre repítette a jegybankot.

A képzeletbeli dobogó legalsó fokát elfoglaló Dánia ennél már lényegesen jobb teljesítményt nyújtott, ám a helyi monetáris politikát alakítók így sem lehetnek büszkék, hiszen az esetek 63,3 százalékában rosszul jósoltak. A negyedik helyen az Európai Központi Bank (ECB) áll 48,3 százalékos hibaaránnyal, ezt pedig a lengyelek követik, akiknek minden harmadik prognózisuk ment mellé.

A jegybankok tévedései százalékban (Bloomberg)
A jegybankok tévedései százalékban (Bloomberg)

Amennyiben megfordítjuk a nézőpontunkat, úgy azt látjuk, hogy a svájci jegybank mindössze az esetek 5 százalékában tévedett, 20 százalékban hibáztak a norvégok, 25 százalékban a csehek, míg a svédek az esetek 30 százalékában lőttek mellé a prognózisukkal.