Megint leállt a gazdaság

2013.08.14. 09:01 Módosítva: 2013.08.14. 11:54

Negyedéves alapon 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság, az előző év azonos időszakához viszonyítva a bővülés 0,5 százalék lett – közölte a KSH. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján viszont csak 0,2 százalékos volt az éves növekedés. 2013 első félévében a naptárhatás kiszűrésével nyert adatok szerint 0,1 százalékkal nőtt a magyar GDP, a szezonálisan is szűrt adat viszont 0,1 százalékos visszaesést jelez. (A  KSH egyébként az előző negyedéves adaton is módosított utólag, a növekedés 0,7-ből 0,6 lett, az éves alapú visszaesés pedig 0,3 százalék helyett 0,5 százalék.) A pozitív előjelű változást alapvetően a mezőgazdaság és az építőipar növekedése okozta, és szintén pozitív, hogy öt egymást követő csökkenő negyedév után most a pozitív tartományba fordult a növekedés.

 

A GDP az idei első negyedévben 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és 0,7 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint, ehhez képest tehát a negyedéves összehasonlításban látszik nagy romlás. A második negyedéves számok most pontosan azért voltak fontosak, mert a halványan beinduló növekedés fenntarthatóságáról adtak jelzést a gazdaságpolitikának. A jelzés szerint baj van.

A technikai recesszióból ugyan kikerült a magyar gazdaság (már az előző negyedévben), de a negyedéves alapú összehasonlítás kiábrándító. Ehhez képest az európai adatok (német, francia) a vártnál jobbak lettek, tehát a gyenge teljesítményt már a negatív külföldi hatásokkal sem magyarázhatjuk.

 

NGM: minden rendben

Habár a statisztikai hivatal részletes adatokat csak szeptember 4-én publikál, összességében megnézve az április-júniusi ipari adatok is pozitív képet festenek, így valószínűsíthetően a termelési oldalon az ipar teljesítménye is emelkedett 2013 második negyedévében – közölte az NGM.

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztásának alakulásáról a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok nyújthatnak előzetes képet. Ezek alapján 2013 áprilisában 3,5 százalékos, májusban pedig 2,2 százalékos bővülést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest, mely a háztartások fogyasztásának éves alapon történő emelkedését vetíti előre – örvendezik a szaktárca.

NGM: Bekövetkezett a növekedési fordulat

Az IMF hitel előtörlesztésével hazánk bizonyította, hogy egy saját lábán megálló, független ország, amely képes magát a piacról finanszírozni - így kommentálta az adatot az NGM sajtóközleményében.  A minisztérium szerint mindezt úgy sikerült elérni, hogy hazánk közben kikerült a technikai értelemben vett recesszióból.

Orbán Gábor, az NGM adó és pénzügyekért felelős államtitkára kijelentette: a gazdaságpolitika jó úton halad, strukturális reformokra nincs szükség, a nagyobb területeken pont azok lezárása zajlik, stratégiai változások nem lesznek. Most a fenntartható gazdasági növekedésre koncentrálunk. Hazánkban folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, a fizetések pedig tartósan őrzik vásárlóértéküket. A Kormány lakossági terheket mérséklő politikájának eredményeként negyven éve nem volt ilyen tartósan alacsony az infláció, mint most.

Fontos elem lehet még a lakossági fogyasztás alakulása, a  rezsicsökkentés és alacsony infláció megtámogathatja a fogyasztás bővülését. A háztartások fogyasztásának éves alapon történő emelkedését vetíti előre, hogy a kiskereskedelmi forgalomban 2013. áprilisában 3,5 százalékos, májusban pedig 2,2 százalékos bővülést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

Csalódás

Londoni pénzügyi elemzők szerint másfél év óta először éves összevetésben is növekedhetett a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben (ez így is lett). De az elemzők 0,3-0,6 százalékos bővülést vártak 2012 második negyedévéhez képest, amit a kiigazítatlan szám hozott is, mégis, hiába pozitív előjelű az adat (szemben mondjuk az idei első negyedév, illetve a korábbi negyedévek mínuszos adataival), ezt sem lehet kitörő boldogsággal fogadni.

Az első negyedévben a technikai recessziónak már vége lett, akkor 0,7 százalékkal nőtt a GDP a 2012-es utolsó negyedévhez képest. Ezzel kijöttünk a technikai (statisztikai) recesszióból, és azt írtuk, hogy elméletileg újra növekedési pályára állhat a magyar gazdaság. Az éves alapú növekedési adat azonban még mindig mínuszban volt, és a mostani 0,2 százalékos kiigazított adat stagnálást mutat.

A tavaly év végi gyenge negyedéves növekedésben (a -2,4 százalékos adatban) az egyszeri hatásoknak, például a gyárleállásoknak és az aszálykároknak is meghatározó szerepük volt, míg az első negyedévben elsősorban az autógyártás teljesítménye húzhatta meg a magyar GDP-t. A márciusi rossz időjárásnak viszont negatív volt a hatása, több ágazat teljesítményét is visszavetette, ezeknek ebben a negyedévben várható a korrekciós hatása.