Paradicsomvelő vagy sűrítmény?

2013.08.14. 07:08

Egy olvasónk a dunakeszi Fóti úti Tescóban vásárolt volna egy másfél kg-os Felix ketchupot, de helyette egy fotót küldött egy félresikerült felcímkézésről.

A dobozon paradicsomsűrítmény, az utólag felragasztott címkén a paradicsomvelő kifejezés szerepel. De ennél is nagyobb baki, hogy a címkére azt is ráírták, hogy tartósítószert nem tartalmaz, meg az ellenkezőjét is.

Megkerestük a Felix magyarországi forgalmazóját, hogy akkor most mi is a valóság, illetve hogy történhet ilyen. A Maresi Kft. kereskedelmi igazgatója, Szemes Péter azt mondta, hogy a legutóbbi szállítmánnyal 4 raklap 1,5 kg-os ketchup hibás hátcímkével érkezett, ezért kellett a raktárban pótcímkéket ragasztani a dobozokra. Az, hogy valamiben paradicsomvelő vagy paradicsomsűrítmény van, a cég szerint mindegy, ebben az esetben mindkettő használható. A sűrített paradicsom vízelvonásos technológiára utal, a paradicsomvelő pedig durvára passzírozott paradicsomot jelent, de a valódi paradicsomtartalom mindkét esetben azonos, csak a sűrűség más. Az EU-ban az erre vonatkozó szabályozás egyébként éppen változóban van, hamarosan azt kell majd feltüntetni, hogy 100 gramm termékben hány gramm paradicsom van.

A tartósítószerre vonatkozó kérdésünkre azt a választ kaptunk, hogy a raktárban a címkézés közben történt a hiba. Az 1,5 kg-os kiszerelés tartósítószerrel készül a mérete miatt, ez az egyetlen tartósítószeres Felix-termék. A Maresi elnézést kér, a raktáron lévő és hibásan címkézett termékeket zárolja és átcímkézi – kaptuk az ígéretet.