Már Kína importálja a legtöbb olajat

2013.08.14. 10:56

Az amerikaiolajpala-forradalom miatt óriási átrendeződés zajlik a világ energiahordozó-kereskedelmében. Ennek egyik mérföldkövét az jelenti, hogy Kína olajimportja októberre megelőzi a hetvenes évek óta világelső Egyesült Államokat - írja a CNN az amerikai energiahivatalra, az Energy Information Agency-re (EIA) hivatkozva.

A trend egyfelől a lassuló, de így is igen impozáns kínai gazdasági fejlődésnek köszönhető, másfelől pedig amerikai részről a megnövekedett oljakitermelés és csökkenő kereslet párosának. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) előrejelzése szerint az USA 2020-ra a legnagyobb energiatermelővé válhat, 2030-ra pedig megvalósíthatja a teljes energiafüggetlenséget. Kínában ellenben egyre nagyobbra nyílik az olló a hazai termelés és a fogyasztás között.

Kína folyékony energiahordozók iránti igénye 13 százalékkal növekedett 2011 és 2014 között – azaz ma már napi 11 millió hordó a fogyasztása. Eközben a termelés az EIA adatai szerint csak 6 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban viszont az Egyesült Államok olajkitermelése 28 százalékkal, napi 13 millió hordóra nőtt, fogyasztása pedig napi 18,7 millió hordó körül mozog, ami jóval alatta marad a csúcsot jelentő 2005-ös napi 20,8 millió hordónak.