Öngólt lőtt Surján a pezsgős kacsapástétommal

2013.08.22. 07:35

Magyar terméknek álcázott import cseh kacsapástétomnak nézte Surján László CBA-ügyfél – egyébként az Európai Parlament képviselője – azt a Szarvasi kacsapástétom pezsgővel-t, amit a minap vett a magyar üzletlánc egyik boltjában, írtuk meg szerda este. A panaszát szóvá tette, és hamarosan – nem mindennapi módon – választ is kapott, magától Burger Ottó kereskedelmi igazgatótól. Burger nagyon sajnálta a dolgot, és megígérte, hogy az orosházi székhelyű Lúdland Kft. által forgalmazott, „megtévesztő címkézésű” terméket leveszik a boltok polcairól.

A magyar termék átütő sikerének tűnik az eset.

Csak éppen nem az.

Hogy a CBA mennyire alapos vizsgálatot folytatott, azt nem tudjuk. De azt igen, hogy szerdán este némi Google-használattal és egy telefonnal szűk félóra alatt az alábbi, az állítólagos megtévesztést igencsak árnyaló tényeket sikerült megtudnunk.

  • A kacsamájpástétomot valóban egy cseh gyárban csomagolják – de ezen túl minden szempontból magyar termék. A Lúdland Kft. magyar kacsák magyar májából és magyar zsírjából, magyar, ezen belül is szarvasi recept alapján gyártatja. „A termék nevében épp azért a »szarvasi« szó nem is földrajzi eredetmegjelölés, hanem arra a térség utal, ahonnan a pástétom receptje származik” – reagált az esetleges megtévesztéssel kapcsolatos kérdésünkre Varga Artúr, a cég egyike tulajdonosa és ügyvezetője.
  • Maga a Lúdland Kft. korántsem csak egy kereskedőcég, nem egy szimpla importőr. Az orosházi székhelyű céget 2003-ban alapították, először egy libahízlaló farmot működtetett, majd előhűtött, darabolt kacsa és liba termékekkel jelent meg a piacon. 2010-ben még több mint 360 milliós, de az elmúlt években is 160-170 milliós árbevétele volt a most négy magyar magánszemély tulajdonában álló cégnek, amely hat éve folyamatosan növeli a libákból és kacsákból előállított termékei számát.
  • Pontosabban előállíttatott termékekről van szó – a Lúdlandnak ugyanis idén nyárig nem volt saját gyára, ezért nyolc húsipari cégnél, bérgyártásban készíttette a termékeit. A nyolcból hét magyarországi, a pezsgős májpástétomot is előállító cég valóban cseh. „Egyszerűen azt csináltuk, amit az európai élelmiszeripar számos vállalata; készül ebben a cseh üzemben ardenneki és brüsszeli pástétom is, összesen tizenhat európai cég gyártat náluk” – mondta Varga Artúr.
  • A bérgyártással azonban néhány hónapon belül felhagynak. Idén nyár elejére ugyanis elkészült Szarvason a vállalat gyártelepe, ami lehetővé teszi, hogy év végéig az összes terméküket saját maguk állítsák elő. Sőt, a cég erre a 45 új állást teremtő beruházásra állami támogatást is kapott: a Darányi Ignác Terv részeként 403 831 486 forintnyi központi költségvetési dotáció segítette a szarvasi gyárépítést. Amelynek köszönhetően a vállalat most éppen több tucat új terméket tervez piacra vinni.

Hogy ezek után írnak-e a lúdlandosok Surjánnak vagy a CBA-nak, hogy felhívják a figyelmüket arra, bakot lőttek a kacsával? Az ügyvezető azt mondta, az üzletlánccal nagyon jó a kapcsolatuk, és szerinte a mostani ügy csak egy szomorú félreértésből adódhatott. Ennek ellenére reklamálni nem fognak, „ha ez az ára a további jó együttműködésnek, tudomásul vesszük, hogy ezt a termékünket kilistázták”.