Tömött gépeken mennek Egyiptomba Budapestről

2013.08.24. 16:23

A jelek szerint az Egyiptomban kialakult politikai helyzet nem minden esetben szegi kedvét az országba utazóknak. Bognár Márk, az Egypt Air magyarországi irodájának munkatársa a Napi Gazdaságnak elmondta, a légitársaság gépei teljesen tele vannak, csak esetenként marad üresen egy-egy business kategóriájú hely.

A járatok − hétfő és csütörtök kivételével − naponta közlekednek. Az utasok száma mindkét irányból, vagyis Budapestről és Kairóból is jelentős, közöttük sokan szállnak át a ferihegyi repülőtéren. Bognár szerint az sem érezteti hatását különösebben, hogy a Külügyminisztérium az utazásra nem ajánlott országok közé sorolta Egyiptomot.

Rendben üzemelnek a Kairóból Hurghada és Sharm el-Sheikh repülőtereire tartó járatok is, ezeknél az egyiptomi fővárosban legfeljebb néhány órás, általánosnak mondható várakozásra kell számítani. A két évvel ezelőtti egyiptomi helyzet "meredekebb" volt − fogalmazott Bognár, akkor ugyanis járatokat is törölni kellett, most azonban erre nem került sor.

A Travel Service Kft., amely eddig hetente háromszor szállította az utasokat Hurghadába, kifelé már nem visz turistákat, csak hazaszállítja őket − mondta a lapnak Farkas Attila ügyvezető igazgató. A társaság azonban nem állítja le járatait, csak átirányítja azokat, ilyen esetben ugyanis más helyszínek felértékelődnek, például Törökországba vagy Spanyolországba repülnek majd, ha pedig rendeződik a helyzet, Egyiptomba is visszatérnek a gépek.

Nem indulnak el a tervezett novemberi időpontban a Budapest−Hurghada útvonalon a Wizz Air gépei − jelentette be a napokban a diszkont-légitársaság, amely a jegyár teljes visszatérítését vagy a befizetett összeg későbbi utazásra való felhasználását kínálta fel az ügyfeleknek. A Vörös-tenger nyaralóhelyeire a politikai helyzet rendeződését követően indulnak majd újra a Wizz Air-járatok.