Harminc nap türelmi időt kapnak a boltosok

2013.08.26. 08:05

Harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember elsejétől 30-áig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta: az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek online pénztárgépre cserélésének határideje augusztus 31.; ez a kereskedők 70 százalékát érinti.

A 30 napos türelmi időt azért alkalmazzák, hogy az érintettek a legmegfelelőbb pénztárgépet tudják megrendelni, beszerezni. A NAV ennek megfelelően szeptember 30-ig csak azt ellenőrzi, hogy a vásárláshoz szükséges üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők – mondta Pankucsi Zoltán. Ismert, eddig mindössze néhány pénztárgép közül választhattak a boltosok, most újabb gépeket engedélyeztek, a Sento és Mini nevűeket.

A Sento ugyanannak a lengyel gyártónak a gépe, amely az eddig engedélyt kapott négy forgalmazó közül háromét is gyártja. Mint azt korábban megírtuk, a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. ugyanezt a gépet forgalmazzák.