A tőzsdének is betett Szíria

Portfolio
2013.08.27. 00:18

Gyorsan eltűnt a kezdeti jó hangulat és emelkedés az amerikai részvénypiacokról, miután megszólalt John Kerry amerikai külügyminiszter a szír kormány múlt heti vegyi támadásával kapcsolatban. Egyre valószínűbb az amerikai ellencsapás, amire hirtelen reagáltak a tőzsdék, írta a portfolio.hu.

John Kerry amerikai külügyminiszter Szíriával kapcsolatos bejelentése azonnali eladásokat váltott ki a tengerentúli részvénypiacokon. Elemzők szerint emellett az olaj piacára gyakorolhat tartósabb hatást, amennyiben az Egyesült Államok figyelmeztető katonai akciót indít Szíria ellen.

Alastair Newton, a Nomura vezető politikai elemzője legutóbbi jelentésében úgy vélekedett, hogy a katonai beavatkozás nem biztos, de egy egyszeri válaszcsapás a legvalószínűbb lehetőség. Az elemző szerint az ENSZ jóváhagyása nem valószínű Oroszország vétójoga miatt, ám az USA London és Párizs nyomására válaszlépést fog tenni. Azt is hozzátette azonban, hogy nem várható gyors beavatkozás, így a piacoknak van idejük alkalmazkodni az eseményekhez.

A Fehér Ház szóvivőjének nyilatkozata szerint Barack Obama amerikai elnök mérlegeli, hogy mi legyen a megfelelő válasz a vegyi fegyverek alkalmazására, de még nem döntött arról, hogy miként válaszoljon. Az elnöki szóvivő nem említett határidőt azzal kapcsolatban, hogy Obama mikor hozza majd meg a döntését.

Az események hatására napi mélypontjuk közelében fejezték be a hétfői kereskedést az amerikai tőzsdék. A nyitásban megfigyelt 0,3-0,5 százalékos pluszokból nem maradt semmi a végére. A Dow 0,43 százalékot esett, az S&P 500 0,39 százalékot, a Nasdaq pedig stagnált összességében.

A forint árfolyama is megpattant 2013.08.26 22:13

Az amerikai tőzsdék lefordulásával egy időben a forint árfolyama megugrott. Az euróval szembeni jegyzések 298,70 közelébe emelkedtek.