Kiadják a svájci betétesek adatait az USA-nak

2013.08.30. 14:01

Évek óta tartó vitának vethet véget az a megegyezés, amit pénteken kötött egymással az Egyesült Államok és Svájc. Az egyezség értelmében a svájci bankszektorra 1 milliárd dollárnyi büntetést szabhatnak ki, és egyes svájci pénzintézeteknek meg kell nevezniük azokat az amerikai betéteseiket, akik az alpesi országba menekítették vagyonukat.

Az Egyesült Államok évek óta próbálja felfedni, hogy hol találhatók külföldön olyan pénzek, amelyek amerikai állampolgárokhoz tartoznak, de nem lettek megadóztatva. A vizsgálódás egyik fő célpontja Svájc volt, ahol azonban a banktitokra hivatkozva csak nehezen indult be az együttműködés.

Nem visszamenőleges jogalkotás

A svájci pénzügyminisztérium közleménye szerint a mostani megoldás tiszteltben tartja a svájci jogrendszert, nem hoz létre visszamenőleges hatállyal érvényes jogszabályokat, és nem lesz szükséges rendkívüli törvényalkotói munkára sem.

Az egyezség a 2008 és 2014 közötti időszakra vonatkozik, és négy kategóriába osztja a svájci bankokat. Az elsőbe tartozik 14 bank, amelyek ellen már jogi eljárás folyik. Valószínűleg a bankok közt van a Credit Suisse Group AG, a Julius Bear Group AG, a regionális Zuercher Kantonalbank, valamint a Basler Kantonalbank.

A korábbi példák alapján ezek a bankok nagy büntetésre számíthatnak. Az UBS bankot például az előző években 780 millió dolláros bírság megfizetésére, valamint négyezer amerikai ügyfél nevének a felfedésére kötelezték bírósági úton.

Külön megállapodhatnak

A második kategóriába kerültek azok a bankok, amelyek úgy gondolják magukról, hogy megsértették az amerikai adózási szabályokat. Az év végéig lehetőségük lesz külön megállapodásokat kötniük, így nem fogják őket perbe, de adatokat kell szolgáltatniuk a határon túli üzleteikről, illetve büntetésre is számíthatnak. A büntetés a bankoknál levő adózatlan amerikai pénzeknek a 20-50 százaléka lehet.

Az utolsó két kategóriába csak azok a svájci bankok tartoznak, amelyek úgy vélik, hogy nem sértették az amerikai törvényeket, vagy olyanok, akik csak Svájcban folytatnak banki tevékenységet. Ezek a bankok levélben kérhetnek biztosítékot az Egyesült Államoktól, hogy nem lesznek semmilyen vizsgálat alanyai.

A svájci bankárok szövetsége közleményben fájdalmasnak, de jogilag elfogadhatónak, és gazdaságilag elviselhetőnek nevezte a csütörtökön Washingtonban aláírt egyezséget.